In India geldt geen code zwart, maar code zwart gat. ‘Wie nu bij ons aanklopt, moeten we helaas weigeren’

Achtergrond
Een ongekende opmars van het coronavirus heeft het zorgsysteem in India platgelegd. In een christelijk ziekenhuis in het noorden van het land werken artsen met man en macht. ‘Ik bid dat we het maximale aantal levens kunnen redden.’
Sanne van Grafhorst
woensdag 28 april 2021 om 03:00 aangepast 07:49
Een tot ziekenhuis omgebouwde evenementenhal in New Delhi.
Een tot ziekenhuis omgebouwde evenementenhal in New Delhi. beeld afp
Coronavirus

Herbertpur

Verder dan een paar dagen vooruit kijken, doet Robert Kumar maar niet. Daarvoor verandert de COVID-situatie in zijn land, India, te snel.

‘Op dit moment kunnen we met onze voorraad aan zuurstof nog een dag vooruit’, vertelt hij vanuit het Herbertpur Christian Hospital, een ziekenhuis in het noorden, waar hij werkzaam is. ‘De overheid heeft afgelopen weekend aangekondigd om de ziekenhuizen van nieuwe zuurstof te voorzien, dus daar hopen we op. Maar wanneer deze hulp komt, weten we niet.’

Dat de COVID-pandemie een land in korte tijd plat kan leggen, laten de cijfers en beelden vanuit India zien. Zo’n anderhalve maand geleden verklaarde de minister van Volksgezondheid nog dat het land zich in de ‘eindfase’ van de strijd tegen het co..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In ‘voorland’ Denemarken is ziekteverzuim nu de grootste zorg

Epidemiologen zien Denemarken in de coronacrisis als het voorland van Nederland. De omikronvariant veroorzaakt daar vooralsnog geen topdrukte in de ziekenhuizen, maar door de hoge besmettelijkheid komen werkende Denen massaal thuis te zitten.

Afbeelding

Italië voert vaccinatieplicht in voor 50-plussers: ‘We kijken naar de data’

Alle Italiaanse 50-plussers moeten vanaf nu een coronavaccinatie halen. Premier Mario Draghi is er duidelijk over: ‘We doen dit op basis van de data: wie ouder is, loopt grotere risico’s.’

Afbeelding

De langste schoolsluiting ter wereld: na twintig maanden gaan de scholen in Uganda weer open

Nergens moesten kinderen zó lang thuiszitten als in Uganda. Maar liefst twintig maanden waren de scholen dicht vanwege corona. Vandaag gaan de deuren weer open. Miljoenen kinderen zijn afgehaakt. ‘We zitten diep in de shit.’

Afbeelding

Dubbele infecties van corona en griep rukken op. Moeten we ons zorgen maken over ‘flurona’?

Terwijl omikron om zich heen blijft grijpen, raken in sommige landen mensen besmet met zowel influenza (griep) als COVID-19. Hoe groot is de kans op ‘flurona’ en hoe gevaarlijk is het?

Afbeelding

De opmars van de omikronvariant in het Verenigd Koninkrijk in drie interactieve infographics

De Britse coronacijfers breken record na record. Voor de derde dag op rij is het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen geteld sinds het begin van de uitbraak vorig jaar. Bekijk de cijfers in drie infographics van Sjoerd Mouissie.

Afbeelding

Johnson voert coronamaatregelen in ondanks grote weerstand eigen partij

Liefst 98 afgevaardigden van zijn eigen Conservatieven stemden dinsdagavond tegen de invoering van een coronapas bij grote evenementen. Het is de grootste opstand waar Boris Johnson als premier mee te maken heeft gehad.