Ondanks alle politieke herrie is het Nederlandse buitenlandbeleid opmerkelijk constant en effectiever dan veel kiezers meekrijgen

Achtergrond
Het Nederlandse buitenlandbeleid is heel constant en vaak effectiever dan gedacht. Maar de VVD wil een 'realistischer' insteek. Dat maakt een nieuwe coalitie erg lastig, vooral als het over migratie en vluchtelingen gaat.
Jan van Benthem
vrijdag 12 maart 2021 om 13:36
Een blijvend schrikbeeld voor veel Nederlandse kiezers: migranten en vluchtelingen. Het beleid hierover is een belangrijk potentieel breekpunt voor een nieuwe regeringscoalitie.
Een blijvend schrikbeeld voor veel Nederlandse kiezers: migranten en vluchtelingen. Het beleid hierover is een belangrijk potentieel breekpunt voor een nieuwe regeringscoalitie. beeld epa / frontex

Nederland heeft een Russisch-Syrische aanval weten te voorkomen op miljoenen burgers die als ratten in de val zaten. Weinig kiezers zullen dit weten, maar zó effectief kan een goed en principieel vasthoudend buitenlandbeleid zijn. Zoals toen Nederland als lid van de VN-Veiligheidsraad in 2018 samen met Zweden een coalitie smeedde die de Russen de voet effectief dwars zette voor de finale aanval op het Syrische Idlib om – zoals Moskou stelde – ‘dit etterende abces te liquideren’.

Maar kiezers weten vooral problemen te benoemen, als ze naar hun mening worden gevraagd. Dat bleek uit een on..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?