Bodemdaling is voor veel kuststeden een nog groter probleem dan de stijging van de zeespiegel
Voor kuststeden overal ter wereld is bodemdaling een nog grotere bedreiging dan de stijging van de zeespiegel. Dat meldden Britse wetenschappers maandag in Nature Climate Change.
- Maartje Bakker / vk aangepast 06:43

Overstroming aan de noordkust van Jakarta. Vooral kustbewoners in Zuidoost-Azië worden bedreigd door het effect van zeespiegelstijging en bodemdaling.
(beeld afp)Amsterdam
Tokio zakte gedurende de 20e eeuw meer dan vier meter. Shanghai, Bangkok, Jakarta en New Orleans daalden tussen de twee en drie meter. Het laat zien hoe groot de impact kan zijn van bodemdaling.
Nu blijkt uit berekeningen van de Britse hoogleraar kustwaterbouwkunde Robert Nicholls en zijn collega’s dat dit niet zomaar een paar extreme voorbeelden zijn. Volgens hen hebben kustbewoners wereldwijd te maken met een bodemdaling van 4,3 tot 6,4 mm/jaar – ruimschoots meer dan de zeespiegelstijging van 3,8 mm/jaar.
Tel je die twee bewegingen bij elkaar op, dan zie je hoe een gemiddelde kustbewoner per jaar bijna een centimeter lager komt te liggen ten opzichte van het zeeniveau. Het gevolg laat zich raden: de kans op overstromingen wordt ..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .