Jordanië eerste land met vaccinaties in een vluchtelingenkamp

Nieuws
Jordanië heeft als eerste land ter wereld een vaccinatiecampagne tegen COVID-19 gelanceerd in een vluchtelingenkamp, meldt de Verenigde Naties.
anp
maandag 15 februari 2021 om 18:34
Een Syrische vluchteling krijgt een coronavaccin toegediend in het vluchtelingenkamp Zaatari.
Een Syrische vluchteling krijgt een coronavaccin toegediend in het vluchtelingenkamp Zaatari. beeld afp / Khalil Mazraawi
Coronavirus

Amman

De eerste prikken werden maandag gezet in het enorme kamp Zaatari, waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen.

Van de 80.000 bewoners in het kamp in de woestijn bij de grens met Syrië hebben zich er 2000 aangemeld voor een inenting, aldus een woordvoerder van vluchtelingenorganisatie UNHCR. Van deze groep vallen er 1200 onder het Jordaanse systeem waarin zorgwerkers, 65-plussers en mensen met medische aandoeningen voorrang krijgen.

Maandag krijgen de eerste 52 vluchtelingen een inenting, en dinsdag nog eens 44. In Jordanië worden 663.000 Syrische vluchtelingen opgevangen, volgens cijfers van de VN.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In ‘voorland’ Denemarken is ziekteverzuim nu de grootste zorg

Epidemiologen zien Denemarken in de coronacrisis als het voorland van Nederland. De omikronvariant veroorzaakt daar vooralsnog geen topdrukte in de ziekenhuizen, maar door de hoge besmettelijkheid komen werkende Denen massaal thuis te zitten.

Afbeelding

Italië voert vaccinatieplicht in voor 50-plussers: ‘We kijken naar de data’

Alle Italiaanse 50-plussers moeten vanaf nu een coronavaccinatie halen. Premier Mario Draghi is er duidelijk over: ‘We doen dit op basis van de data: wie ouder is, loopt grotere risico’s.’

Afbeelding

De langste schoolsluiting ter wereld: na twintig maanden gaan de scholen in Uganda weer open

Nergens moesten kinderen zó lang thuiszitten als in Uganda. Maar liefst twintig maanden waren de scholen dicht vanwege corona. Vandaag gaan de deuren weer open. Miljoenen kinderen zijn afgehaakt. ‘We zitten diep in de shit.’

Afbeelding

Dubbele infecties van corona en griep rukken op. Moeten we ons zorgen maken over ‘flurona’?

Terwijl omikron om zich heen blijft grijpen, raken in sommige landen mensen besmet met zowel influenza (griep) als COVID-19. Hoe groot is de kans op ‘flurona’ en hoe gevaarlijk is het?

Afbeelding

De opmars van de omikronvariant in het Verenigd Koninkrijk in drie interactieve infographics

De Britse coronacijfers breken record na record. Voor de derde dag op rij is het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen geteld sinds het begin van de uitbraak vorig jaar. Bekijk de cijfers in drie infographics van Sjoerd Mouissie.

Afbeelding

Johnson voert coronamaatregelen in ondanks grote weerstand eigen partij

Liefst 98 afgevaardigden van zijn eigen Conservatieven stemden dinsdagavond tegen de invoering van een coronapas bij grote evenementen. Het is de grootste opstand waar Boris Johnson als premier mee te maken heeft gehad.