Luister naar

China wil de uittocht van Hongkongers dwarsbomen. Advocaten slaan alarm

Achtergrond
Advocaten in Hongkong slaan alarm vanwege een nieuw wetsvoorstel rondom immigratie. Met die wet zou China de uittocht van honderdduizenden inwoners, die Hongkong willen verruilen voor het Verenigd Koninkrijk, proberen te dwarsbomen.
Ruth van der Kolk
maandag 15 februari 2021 om 06:41 aangepast 23:05
Afbeelding
beeld epa / Jerome Favre

Hongkong

Van het vrije leven in Hongkong is weinig over. Dat realiseren veel inwoners van de stad zich, zeker sinds de komst van de omstreden veiligheidswet. Die heeft China er vorig jaar juni doorgedrukt om een einde te maken aan de beperkte democratische vrijheden van Hongkong, een voormalige Britse kolonie. Vandaar dat massale protesten tegen de toenemende invloed van de Chinese regering hebben plaatsgemaakt voor een uittocht van Hongkongers richting het Verenigd Koninkrijk, Canada en het nabijgelegen Taiwan. Die hebben hun immigratiewetten voor Hongkongers versoepeld.

Maar China laat dit niet zomaar gebeuren, blijkt uit een nieuw wetsvoorstel rondom immigratie. Dat moet voorkomen dat inwoners van Hongkong de stad ontvluchten. Daarbij zou een immigratiedirecteur de bevoegdheid krijgen een stokje te steken voor het vertrek van immigranten, zonder daar eerst de rechtbank bij te betrekken.

Advocaten maken zich grote zorgen en slaan alarm. ‘Het zou aan de rechterlijke macht moeten liggen en niet aan een immigratiedirecteur, te beslissen wanneer het nodig en of het gegrond is een reisverbod op te leggen’, schrijft de Hong Kong Bar Association, een invloedrijke instantie voor advocaten in Hongkong, in een document aan de Wetgevende Raad van Hongkong. Die noemt het ‘bijzonder verontrustend dat de gronden waarop een dergelijke opdringerige bevoegdheid kan worden uitgeoefend niet in de voorgestelde wetgeving worden vermeld.’ Net als ‘dat er geen verklaring wordt gegeven waarom een dergelijke bevoegdheid noodzakelijk is, of hoe deze bedoeld is om te worden gebruikt’.

open armen

Wordt deze wet van kracht, dan is het de vraag of de plannen van honderdduizenden Hongkongers die de komende maanden willen emigreren naar het Verenigd Koninkrijk, kunnen doorgaan. Zij worden ook wel ‘overzeese Britten’ genoemd, die het Verenigd Koninkrijk met open armen wil ontvangen. Het gaat om inwoners van Hongkong die vóór 1997, toen de stad door de Britten werd teruggegeven aan China, zijn geboren en op basis daarvan een BNO-paspoort mogen aanvragen. Daarmee kunnen ze zich tijdelijk vestigen en werken in Groot-Brittannië, waarna ze een permanent verblijf aanvragen, om vervolgens volwaardig burger te worden. Hoewel zeker drie miljoen Hongkongers gebruik kunnen maken van die regeling, verwacht premier Boris Johnson zo’n driehonderdduizend mensen die ervoor kiezen te emigreren.

Eerder omschreef Zhao Lijian, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de actie als een ‘grove schending van de Chinese soevereiniteit’. Hij vindt dat het Verenigd Koninkrijk ‘zich onterecht bemoeit met binnenlandse aangelegenheden’. De regering zegt dan ook niet langer de BNO-paspoorten te erkennen.

arrestaties

Hoewel de prodemocratische beweging in Hongkong groeiende is, komt de stad steeds meer onder druk te staan van China. Sinds de invoering van de nieuwe veiligheidswet in juni, zijn groepen activisten en politici gevlucht naar het buitenland. Mensen die hebben deelgenomen aan antiregeringsprotesten zijn opgepakt, onder wie mediamagnaat Jimmy Lai en de prominente activist Joshua Wong. Sommigen hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte wil Europese migratiedeal met Tunesië. 'Europa lost het verkeerde probleem op'

Sinds de haatspeech van president Kais Saied wordt Tunesië steeds meer een gevangenis voor vluchtelingen en migranten: ze zijn in het land niet welkom, maar kunnen er ook niet weg.

Afbeelding

Verscholen in de jungle van Myanmar vecht het laatste ziekenhuis tegen de junta. 'We verlangen naar gerechtigheid'

‘Stop, stop, alsjeblieft, hou op!’, kermt een elfjarige jongen, terwijl hij bibberend naar zijn onderarm kijkt. Op de eerstehulpafdeling staat een verpleegkundige naast een van de operatietafels te wachten tot zijn ouders hem hebben gekalmeerd.

Afbeelding

Asieldeal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen

Acht jaar lang was een asielakkoord tussen de EU-landen niet mogelijk. Deze week kwam de doorbraak, met onder meer asielcentra aan de buitengrenzen voor snelle terugkeer. De deal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen.

Afbeelding

Zweden vervolgt verdachte van financiering PKK en lonkt naar Navo-lidmaatschap

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft vrijdag een man aangeklaagd omdat hij geld zou hebben ingezameld voor de Koerdische militante beweging PKK. Het is de eerste keer dat iemand in Zweden voor een dergelijk misdrijf wordt vervolgd.

Afbeelding

'Een oorlog tussen de VS en China wordt waarschijnlijker. De gevolgen zijn niet te overzien'

Wie de Chinese 'eenmansdictatuur' wil begrijpen, moet terug naar de traumatisch jeugd van leider Xi Jinping. China is een politiestaat, maar bedreigt de Europese veiligheid niet echt, zegt China-deskundige Friso Stevens.

Afbeelding

Er waait nu een echt ijzige en gevaarlijke wind uit China richting de VS

China weigert in te gaan op Amerikaanse pogingen om op hoog niveau in gesprek te gaan, terwijl president Xi Jinping zijn top veiligheidskader oproept om zich voor te bereiden op ‘het slechtst denkbare scenario’.