Luister naar

Goede doelen ontvingen ondanks de pandemie meer donaties dan gebruikelijk

Nieuws
Hoewel de coronapandemie fondsenwervingsacties belemmerde, hebben veel goede doelen vorig jaar juist meer donaties ontvangen dan gebruikelijk. De toename varieert van 2 tot 30 procent.
Annegina Randewijk Sanne van Grafhorst
zaterdag 13 februari 2021 om 03:00 aangepast 07:19
Afbeelding
beeld anp / Roos Koole

Amersfoort

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Nederlands Dagblad onder diverse christelijke noodhulp-, ontwikkelings- en medische organisaties. Omdat de goede doelen nog bezig zijn met de jaarverslagen van 2020, zijn de cijfers in de meeste gevallen niet definitief. Toch zeggen alle gevraagden wel dat het aantal giften en de hoogte van de donaties ondanks de crisis zijn gestegen.

Zo melden de christelijke organisaties Tearfund en World Vision respectievelijk een toename van 4,8 en 2,2 procent aan particuliere giften. Red een Kind en ZOA zien een stijging van 8 en 15 procent, maar hebben in dit getal alle inkomsten meegenomen, alleen de toegekende overheidssubsidies niet. Ook bij Woord en Daad stegen de inkomsten. De organisatie zag, voor het eerst in tien jaar, een groei van het kindsponsorprogramma. Daardoor kunnen 447 extra kinderen naar school.

vluchtelingen

Niet alleen bij christelijke goede doelen stegen de inkomsten. Artsen zonder Grenzen rapporteert 2 procent toename van giften in 2020. De organisatie geeft daarnaast aan dat het gemiddelde giftbedrag hoger lag. Stichting Vluchteling kon zelfs rekenen op een stijging van donaties van ongeveer 30 procent ten opzichte van 2019. Ook zegden minder mensen hun donateurschap op. De opbrengst van een campagne over de gevolgen van de pandemie voor inwoners van vluchtelingenkampen en mensen op de vlucht, was volgens een woordvoerder hoger dan gehoopt.

geen vakanties

Speciale coronacampagnes verklaren mogelijk een deel van de inkomstentoename. Ook hadden particulieren vaak meer te besteden, omdat ze minder geld kwijt waren aan vakanties en andere vrijetijdsbesteding. Voor organisaties als Amref Flying Doctors en Artsen zonder Grenzen onderstreepte de pandemie bovendien de urgentie van hun werk.

Prisma, de koepelorganisatie van christelijke ontwikkelingsorganisaties en diaconaat, herkent de toename van donaties, laat directeur Haaije Feenstra weten.

‘We zien vooral dat inkomsten van particuliere gevers zijn gestegen. Onze leden hebben een trouwe achterban, die haar best heeft gedaan om iets extra’s te kunnen doen, nu de nood in de wereld zo hoog is. Dit geldt eveneens voor stichtingen en vermogensfondsen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.