Luister naar

Nederland doneert zeker drie miljoen euro rechtstreeks aan dubieus regime Uganda

Nieuws
Nederland doneert zeker drie miljoen euro rechtstreeks aan het Ugandese overheidssysteem JLOS (The Justice Law and Order Sector) ten behoeve van de veiligheid en rechtsorde. Vanwege aanhoudend politiegeweld, verdwijningen en martelingen van oppositieleden roepen mensenrechtenactivisten op te stoppen met die ondersteuning van het Ugandese regime. Ook het CDA is kritisch.
Annegina Randewijk
donderdag 11 februari 2021 om 03:00 aangepast 08:24
Oppositieleider Bobi Wine.
Oppositieleider Bobi Wine. beeld afp

Kampala

Nederland investeert zeker 91 miljoen euro in het Oost-Afrikaanse land, schreef demissionair minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) woensdag als antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA). Het meeste geld gaat naar ngo’s, maar ten minste drie miljoen gaat direct naar het regime van zittend president Yoweri Museveni. ‘Het wordt gebruikt voor training en ondersteuning bij het tegengaan seksueel en gendergerelateerd geweld, het wegwerken van achterstanden bij de behandeling van rechtszaken en het bieden van rechtsbijstand aan vluchtelingen en gastgemeenschappen’, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Mensenrechtenactivist Erik van der Zanden en de Nederlandse vertegenwoordiger van de Ugandese oppositiepartij National Unity Platform Rebecca Naava betwijfelen of dit geld wel op de juiste plek terechtkomt. Zij horen de vreselijkste verhalen van gemartelde oppositieleden en proberen in Europa bewustwording te creëren over de misstanden in Uganda.

‘Vorige week maandag werd een oppositielid zelfs teruggevonden in het mortuarium, omdat men dacht dat hij dood was. Hij is er nog steeds vreselijk aan toe’, aldus Van der Zanden. Hij laat een filmpje zien waarop de 22-jarige Ssegawa Ronald verzorgd wordt in het ziekenhuis wegens zijn verwondingen. ‘Hij was meer dood dan levend. De helft van zijn tong is weggesneden, zijn nagels zijn eruit getrokken en twee vingers afgehakt. Hij is verbrand en geëlektrocuteerd. Dinsdag hebben de autoriteiten het ziekenhuis waar hij ligt afgesloten.’

verkiezingen

Het is al maanden onrustig in Uganda, waar op 14 januari verkiezingen plaatsvonden. De populaire politicus en leider van het National Unity Platform Bobi Wine nam het op tegen president Museveni, die al vijfendertig jaar aan de macht is. Vooral oppositieleden waren doelwit van politiegeweld, zoals op 18 en 19 november 2020 toen zeker 54 doden vielen door schoten van de politie bij protesten van de oppositie, zo bevestigde president Museveni zelf. Bobi Wine beschuldigt de regering van fraude en intimidatie bij de stembusgang en probeert de uitslag aan te vechten in de rechtszaal.

CDA-Kamerlid Kuik vindt het belangrijk om de ogen niet te sluiten voor de onrechtmatigheden in Uganda. Ze vindt dat de positie van donorland Nederland een verantwoordelijkheid geeft. ‘Het donorgeld kan als instrument gebruikt worden om voorwaarden te stellen. Iedereen ziet dat het ontzettend onrustig is in Uganda en dat oppositieleden worden mishandeld. Doordat we een financiële relatie hebben met Uganda is het geen optie om stil te blijven over de schending van mensenrechten.’ Het Kamerlid benadrukt dat ‘het soms tijd is om een statement te maken’.

Volgens Van der Zanden en de organisatie Freedom Uganda – een collectief van de Ugandese diaspora in westerse landen – gaat het zeker om honderd verdwijningen en minimaal tien gevallen van extreme marteling zoals die van Ronald. De Ugandese krant Daily Monitor onderzocht de vermissingen en kwam uit op zeker 47 verdwenen personen.

‘Laat ik duidelijk zijn, het is goed dat Nederland investeert in Uganda, maar stop met het direct geven van geld aan de overheid’, aldus Van der Zanden. Naava vult aan: ‘Er is een kleine groep die belang heeft bij de onderdrukking van de oppositie. Door direct geld te geven aan de Ugandese regering help je de gemiddelde Ugandees niet. Mensen voelen zich machteloos door de aanhoudende onderdrukking.’

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is er vooralsnog geen reden om aan te nemen dat de steun voor de JLOS niet goed terechtkomt. ‘Via een jaarlijkse review wordt het programma constant gemonitord.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geweld gijzelt de agenda van de Israëlische regering en de roep om harde maatregelen neemt toe

De politiek in Israël is in de ban van de recente aanslagen. Palestijnse terreurbewegingen bejubelen de moorden, de Palestijnse Autoriteit zwijgt erover en in Israël wordt nu gesproken over deportatie van de daders.

Afbeelding

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op moskee in Pakistan

Zeker 32 mensen zijn maandag omgekomen bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Een deel van de moskee is door de explosie ingestort.

Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.