‘Vrouwen praten zo veel op vergaderingen’

Tokio
De 83-jarige oud-premier kreeg volgens de Japanse krant Asahi Shimbun de vraag wat het Japans Olympisch Comité doet aan zijn belofte om het aantal vrouwen in het bestuur te vergroten. Het JOC streeft sinds 2019 naar 40 procent vrouwen in het bestuur (nu 20).
Met meer vrouwen in het bestuur kan hun spreektijd beter worden beperkt, reageerde Mori. ‘Anders zullen ze nooit stoppen (met praten, red.), wat ergerlijk is.’ De hoogbejaarde politicus beriep zich op zijn ervaring als voorzitter van de Japanse rugbybond. ‘Vrouwen zijn vervuld van rivaliteit. Als er eentje de hand opsteekt om te spreken, voelen de anderen ook de behoefte te spreken. Dan moeten ze allemaal hun zegje doen.’
Op Twitter sprongen Japanse vrouwen uit hun vel: niet alleen om Mori’s opmerkingen, maar ook omdat geen enkele aanwezige op de online-bijeenkomst hem tegengas gaf. Integendeel: er werd gelachen.
De voorzitter bood op een persconferentie zijn verontschuldigingen aan. Mori noemde zijn eigen opmerkingen ‘ongepast'. Aan aftreden denkt hij niet, zei hij. Wel vertelde hij aan de krant Mainichi dat hij inmiddels op zijn kop heeft gekregen van zijn vrouw, zijn dochter en zijn kleindochter.
‘ongeacht corona’
Mori is al omstreden omdat hij blijft zeggen dat de Spelen doorgaan, ongeacht de ernst van COVID-19. Dat valt verkeerd in Japan, waar het animo voor het sportfestijn tanende is. Een Japanse komiek bedankte zelfs voor de eer de fakkel met het Olympische vuur te dragen.
Mori haastte zich na de ophef over zijn jongste opmerkingen te verklaren dat de huidige zeven vrouwelijke JOC-bestuursleden ‘internationale ervaring' hebben, en kort en krachtig ‘nuttige dingen' zeggen. Kortom, het zijn dames die, in de woorden van Mori, ‘hun plaats kennen'.
Een van die vrouwen, de judoka Kaori Yamaguchi die zich al jarenlang inzet om haar door mannen gedomineerde tak van sport inclusiever te maken, haalde voor Japanse begrippen uit door te zeggen dat de opmerkingen van haar voorzitter ‘ongelukkig' waren. <