Luister naar

‘Vrouwen praten zo veel op vergaderingen’

Nieuws
Yoshiro Mori, voorzitter van het organiserend comité van de Olympische Zomerspelen in Tokio, heeft zich de woede van Japanse vrouwen op de hals gehaald.
Marije Vlaskamp / vk
vrijdag 5 februari 2021 om 03:00
Yoshiro Mori
Yoshiro Mori beeld epa / Kim Kyung-hoon

Tokio

De 83-jarige oud-premier kreeg volgens de Japanse krant Asahi Shimbun de vraag wat het Japans Olympisch Comité doet aan zijn belofte om het aantal vrouwen in het bestuur te vergroten. Het JOC streeft sinds 2019 naar 40 procent vrouwen in het bestuur (nu 20).

Met meer vrouwen in het bestuur kan hun spreektijd beter worden beperkt, reageerde Mori. ‘Anders zullen ze nooit stoppen (met praten, red.), wat ergerlijk is.’ De hoogbejaarde politicus beriep zich op zijn ervaring als voorzitter van de Japanse rugbybond. ‘Vrouwen zijn vervuld van rivaliteit. Als er eentje de hand opsteekt om te spreken, voelen de anderen ook de behoefte te spreken. Dan moeten ze allemaal hun zegje doen.’

Op Twitter sprongen Japanse vrouwen uit hun vel: niet alleen om Mori’s opmerkingen, maar ook omdat geen enkele aanwezige op de online-bijeenkomst hem tegengas gaf. Integendeel: er werd gelachen.

De voorzitter bood op een persconferentie zijn verontschuldigingen aan. Mori noemde zijn eigen opmerkingen ‘ongepast'. Aan aftreden denkt hij niet, zei hij. Wel vertelde hij aan de krant Mainichi dat hij inmiddels op zijn kop heeft gekregen van zijn vrouw, zijn dochter en zijn kleindochter.

‘ongeacht corona’

Mori is al omstreden omdat hij blijft zeggen dat de Spelen doorgaan, ongeacht de ernst van COVID-19. Dat valt verkeerd in Japan, waar het animo voor het sportfestijn tanende is. Een Japanse komiek bedankte zelfs voor de eer de fakkel met het Olympische vuur te dragen.

Mori haastte zich na de ophef over zijn jongste opmerkingen te verklaren dat de huidige zeven vrouwelijke JOC-bestuursleden ‘internationale ervaring' hebben, en kort en krachtig ‘nuttige dingen' zeggen. Kortom, het zijn dames die, in de woorden van Mori, ‘hun plaats kennen'.

Een van die vrouwen, de judoka Kaori Yamaguchi die zich al jarenlang inzet om haar door mannen gedomineerde tak van sport inclusiever te maken, haalde voor Japanse begrippen uit door te zeggen dat de opmerkingen van haar voorzitter ‘ongelukkig' waren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?

Afbeelding

Twee Britse vrijwilligers zijn in Oekraïne om het leven gekomen. 'Ze zullen worden herinnerd als helden'

De Britse vrijwilligers Chris Parry en Andrew Bagshaw, die sinds 6 januari vermist waren, zijn omgekomen in Oekraïne. Onderweg van Kramatorsk naar Soledar werd hun auto geraakt door Russisch vuur, terwijl ze er mensen probeerden te evacueren.

Afbeelding

Kremlin reageert met laconieke én dreigende taal op levering westerse tanks

Met het sturen van Leopards en Abrams-tanks gaat het Westen een ‘rode lijn’ over, klinkt het vanuit Rusland. Maar bang zegt men in Moskou niet te zijn: ‘Die tanks branden als alle anderen.’