Denemarken heeft nul binnenkomende asielzoekers als doel: ‘Anders verliezen we sociale cohesie’

Achtergrond
De Deense minister-president Mette Frederiksen streeft naar nul asielzoekers. Het strenge regeringsbeleid leidde al tot een fors lagere instroom, maar ze is nog niet tevreden.
Ruurd Ubels
woensdag 27 januari 2021 om 20:59 aangepast 05:32
Deense politieagenten zoeken naar de dader van een steekpartij in een asielzoekerscentrum, in september 2015. De linkse regering in Kopenhagen wil het liefst geen enkele asielzoeker meer toelaten.
Deense politieagenten zoeken naar de dader van een steekpartij in een asielzoekerscentrum, in september 2015. De linkse regering in Kopenhagen wil het liefst geen enkele asielzoeker meer toelaten. beeld afp / Nils Meilvang

De sociaaldemocratische Frederiksen is ervan overtuigd dat asielzoekers de sociale samenhang van Denemarken bedreigen. ‘We moeten ervoor zorgen dat er niet te veel mensen naar ons land komen, anders verliezen we onze sociale cohesie.’

Nul asielzoekers? ‘Dat is ons doel’, zei de premier eind vorige week in de Folketing Hall, het Deense parlement. Ze erkent dat nul in werkelijkheid misschien niet mogelijk is, ‘maar we kunnen wel alles doen om een nieuw asielstelsel in te voeren’, zo herinnert zij aan haar eigen verkiezingsbelofte.

Vorig jaar werden in Denemarken op 5,8 miljoen inwoners 1547 asielzoekers geregistreerd, het laagste aantal sinds 1998. Ter vergelijking: in Nederland (17,3 miljoen inwoners) waren dat er ruim 19.000. Ondertussen w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-bondskanselier Angela Merkel: ‘In het buitenlands beleid heb ik totaal niets bereikt’

Ruim een jaar hield Angela Merkel zich uit het publieke zicht. In een lang interview met de Duitse krant Der Spiegel blikt ze terug op haar zestien jaar als bondskanselier.

Afbeelding

Team Australië is kampioen mensenrechten. ‘Migranten zijn niet alleen maar nummers’

Het nationale voetbalelftal van Australië verwierf bekendheid in de aanloop naar het WK door een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in Qatar.

Afbeelding

Nur Uddin Khan wacht nog op 8000 euro uit Qatar. ‘Ik heb niets overgehouden om mijn toekomst te verbeteren’

Mohammad Nur Uddin Khan werkte als metselaar en wacht nog op 8000 euro uit Qatar. Nu moet hij zijn ouders onderhouden, zonder baan of geld. ‘Ik heb minstens vier ongelukken zien gebeuren op werkplekken.’

Afbeelding

Impasse in EU door prijsplafond gas blokkeert andere voorstellen voor Europees energiebeleid

De diepe verdeeldheid tussen de EU-landen over een prijslimiet voor gas leidt tot een impasse in het Europese energiebeleid. Voorstellen waarover iedereen het eens is worden geparkeerd zolang de ruzie over het prijsplafond voortduurt.

Afbeelding

Geen bier, maar des te meer trots in de speciale fanzone voor migranten in Doha: ‘Ik ben dol op Qatar’

In een vervallen cricketstadion kijken de mannen die de stadions voor het WK hebben gebouwd naar de wedstrijden. Wanklanken zijn hier nauwelijks te horen, maar dat kan komen doordat de angst voor represailles er diep in zit.

Afbeelding

Na jarenlange oppositie vanuit de gevangenis wordt Anwar Ibrahim dan toch premier van Maleisië

Anwar Ibrahim moet als nieuwe premier van Maleisië de stabiliteit herstellen. Het is de kroon op een lange politieke loopbaan, die hij deels in de gevangenis doorbracht.