Luister naar

Rusland hervat werk aan omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 ondanks Amerikaanse sancties

Achtergrond
Rusland heeft de aanleg van de gasleiding Nord Stream 2 naar Duitsland hervat, met steun van Berlijn. Zowel het Europees Parlement als de nieuwe Amerikaanse regering zijn fel tegen.
Jan van Benthem Jan van Benthem
dinsdag 26 januari 2021 om 03:00 aangepast 06:08
De Russische president Vladimir Putin in overleg met Gazpromdirecteur Alexei Miller. 2020 was een recordjaar voor de Russische gasexport naar Europa via Nord Stream 1.
De Russische president Vladimir Putin in overleg met Gazpromdirecteur Alexei Miller. 2020 was een recordjaar voor de Russische gasexport naar Europa via Nord Stream 1. beeld epa / Michael Klimentyev

Bornholm

De politieke confrontatie rond Nord Stream 2, de nieuwe Russische gasleiding door de Oostzee naar Duitsland, is maandag weer op scherp gezet. Het Russische pijplegschip ‘Fortuna’ is ten zuiden van het Deense eiland Bornholm aan de slag gegaan met de aanleg van de laatste delen van de 1200 kilometer lange pijpleiding die de capaciteit van de rechtstreekse Russische gastoevoer naar Duitsland moet verdubbelen.

Maar het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag in overgrote meerderheid (580 stemmen voor, 50 tegen en 44 onthoudingen) een resolutie aangenomen die oproept tot ‘aanzienlijk striktere sancties tegen Rusland’ wegens de arrestatie van oppositieleider Alexej Navalny ‘en veel van zijn volgelingen’. Onderdeel van de resolutie is de oproep van het EP dat ‘werkzaamheden om de Nord Stream 2-pijplijn te voltooien onmiddellijk moeten worden stopgezet’.

slecht idee

Datzelfde wil ook de nieuwe Amerikaanse regering van Joe Biden. Bij de hoorzitting rond zijn benoeming tot minister van Buitenlandse Zaken liet Antony Blinken vorige week al weten dat Biden de pijpleiding ‘een slecht idee’ vindt. Zelf zal Blinken ‘ieder overredingsmiddel gebruiken’ om Duitsland en andere deelnemers ervan te overtuigen om het project alsnog te laten vallen. In 2019 heeft het Amerikaanse Congres al met een grote meerderheid, van Democraten en Republikeinen, een wet aangenomen die sancties oplegt aan alle Europese bedrijven die bij het project betrokken zijn. Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Allseas, dat de belangrijkste pijpenlegger leverde, trok zich daarna uit het project terug. Rusland moest vervolgens de ‘Academik Cherskiy’, een kleinere pijpenlegger, uit het verre Oosten halen om samen met de ‘Fortuna’ de leeggevallen plek op te vullen. Vervolgens trof de regering-Trump in de laatste dagen van diens regeerperiode nog sancties tegen de eigenaren van het belangrijkste schip, de ‘Fortuna’.

Maar ondanks de Amerikaanse sancties en het feit dat ook Duitse Europarlementariërs van haar eigen CDU/CSU voor de veroordeling door het EP stemden, liet bondskanselier Merkel donderdag weten dat zij achter de aanleg blijft staan, ondanks de Europese en ook Duitse kritiek op Moskou. Merkel verklaarde de zaak ‘te willen bespreken met de regering Biden’ en dat ondanks de vergiftiging van Navalny ze haar standpunt ‘niet zo vergaand had veranderd dat ik zeg dat het project terzijde moet worden gelegd’, zo citeren Deutsche Welle en Handelsblatt de bondskanselier.


Nord Stream 2 is een van de twee nieuwe Russische gasleidingen (roodgekleurd). - beeld graphicnews

Russisch gasrecord

De Russische gasexport naar Europa via de al bestaande Nord Stream 1-gasleiding heeft vorig jaar een nieuw record bereikt, zo meldde het Russische RT.com zaterdag. Er is in totaal 59,2 miljard kubieke meter gas door de leiding geperst – terwijl de Nord Stream 1-leiding, die in 2011 in gebruik is genomen, is ontworpen voor een maximale capaciteit van 55 miljard kubieke meter. Nord Stream 2 ‘is onderdeel van een betrouwbare gasvoorziening voor Europa in de komende jaren’, citeert RT.com de Duitse SPD-politicus Jochen Schulte, lid van de SPD-fractie in het parlement van Mecklenburg-Vorpommern.

In een verklaring van de SPD in deze bondsstaat wordt de energiezekerheid voor de burgers centraal gezet. ‘De door het Europarlement geëiste bouwstop van de pijpleiding draagt niet bij aan de oplossing van bestaande problemen’, aldus de SPD in de verklaring. ‘En ook al willen de Groenen dat niet horen, de pijpleiding draagt bij aan leveringszekerheid in Europa.’

De Amerikaanse kritiek op de pijpleiding zou volgens de SPD niet echt om de Russische politiek gaan, maar ‘om de verkoop van Amerikaans aardgas’ dat via fracking is gewonnen.

Maar in de resolutie van het Europees Parlement wordt de EU opgeroepen juist met de nieuwe Amerikaanse regering samen te werken en ‘dit momentum te gebruiken om de trans-Atlantische eenheid te versterken wat betreft de bescherming van de democratie en de fundamentele waarden tegen autoritaire regimes’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.