Luister naar

Ellende door gaswinning Mozambique

Nieuws
Het grootste gasveld ter wereld, dat tien jaar geleden werd ontdekt voor de kust van Mozambique, speelt de hoofdrol in de onrusten in de regio Cabo Delgado. Terroristen vallen niet alleen inwoners aan maar ook bedrijven die betrokken zijn bij de gaswinning.
Annegina Randewijk
maandag 11 januari 2021 om 03:00 aangepast 07:34

Maputo

De aanleg van de infrastructuur op zee voor de gaswinning stuit op veel problemen. Afgelopen week evacueerde LPG Total – de aannemer van het project – vijfhonderd medewerkers nadat een terroristische organisatie de basis had aangevallen. De groep affilieert zich met de ISIS-gelieerde tak van al-Shabaab en voert een schrikbewind in de noordelijke regio rondom het gasveld. Hun doel lijkt om bezit te krijgen over de bodemschatten. Het geweld – bestaande uit overvallen, executies en ontvoeringen – brengt een enorme vluchtelingenstroom op gang. Momenteel zijn 570.000 mensen op de vlucht in Noord-Mozambique en zeker 900.000 mensen hebben te maken met voedseltekorten. Verschillende Nederlandse bedrijven werken mee aan het project waaronder multinationals Smit Lamnalco – zusterbedrijf van Boskalis – en baggeraar Van Oord.

Natuurorganisatie Both Ends houdt het project scherp in de gaten en geeft aan dat er veel misgaat. ‘Wij zien niet dat het project kan voldoen aan de OECD-richtlijnen (regels voor multinationals)’, aldus Anne de Jonghe van Both Ends.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Export Arabische gom uit Soedan valt deels weg: snoep- en frisdrankindustrie vrezen tekort

Door de aanhoudende gevechten in Soedan is de export van Arabische gom tot stilstand gekomen. Het merendeel van het unieke natuurproduct komt uit dit door geweld geteisterde Noord-Afrikaanse land.

Afbeelding

Marskolonies en ruimterecords: de ambities van de Golfstaten reiken tot de sterren

Saoedi-Arabië stuurde deze maand voor het eerst twee astronauten naar het internationale ruimtestation ISS. De andere Golfstaten maken zich op voor een ruimterace.

Afbeelding

Russische agressie beangstigt Denen, die nu diep in de buidel gaan tasten

Door de Russische inval in Oekraïne trekken steeds meer NAVO-landen extra geld uit voor hun krijgsmacht. Het kleine Denemarken doet dit nu ook. Dat kan gevolgen hebben voor de militaire samenwerking met Nederland.

Afbeelding

Deze Soedanese Nederlander werd niet geëvacueerd door Nederland. 'Ik laat mijn vrouw niet achter'

Sayyid al-Hasan* werd niet gebeld voor evacuatie. De Soedanees-Nederlandse mensenrechtenactivist zit nu vast in oorlogsgebied en vreest dagelijks voor mijn leven. Wat moet hij doen om het land uit te komen?

Afbeelding

De impact van de aanvallen: 'Het maakt me bang dat hier een drone kan neerkomen, dit is toch Moskou?'

De drone-aanvallen van de vroege dinsdagochtend richtten weinig schade aan, maar maakten wel indruk op de bewoners van West-Moskou. ‘Ik had gedacht dat het luchtafweergeschut ons zou beschermen.’

Afbeelding

Kunnen Hongarije en Polen, landen met lak aan de rechtsstaat, de EU voorzitten? Europees Parlement twijfelt

Zijn landen die de Europese Unie geregeld blokkeren en ondemocratisch handelen wel geschikt als voorzitter van diezelfde EU?