‘Verwijdering Trump op Twitter is ingrijpend, maar terecht. Het had al eerder gekund’

Achtergrond
Het is goed dat Twitter Donald Trump van het platform weert, zeggen verschillende experts. Zij vinden dat Trump al eerder verwijderd had kunnen worden.
Jasper den Boon
zaterdag 9 januari 2021 om 20:59 aangepast 23:03
De Amerikaanse president Donald Trump is van Twitter verbannen.
De Amerikaanse president Donald Trump is van Twitter verbannen. beeld epa / Michael Reynolds

Amersfoort

‘Ingrijpend, maar terecht’, zegt hoogleraar media en digitale samenleving José van Dijck (Universiteit Utrecht) naar aanleiding van de verwijdering van de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. ‘Donderdag werd hem een ultimatum gesteld met een tijdelijke block, maar daarna ging hij weer in de fout.’ De Amerikaanse president kreeg een permanente ban, nadat hij zich volgens Twitter schuldig maakte aan het aanzetten tot geweld via het platform. Facebook en Instagram besloten Trumps accounts tot de inauguratie van Joe Biden op zwart te zetten. Van Dijck vindt dat de socialemediaplatforms eerder hadden moeten ingrijpen. ‘Deze week was niet de eerste keer dat hij met opruiende teksten kwam. Onder meer bij de protesten van Bla..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Berlijnse verkeerswet zet 'morele strijd' tussen fiets en auto op scherp

De Berlijnse autobezitter wordt in het nauw gedreven. Moesten autorijders eerder al asfalt afstaan aan fietsstroken en busbanen, nu wordt ook hun parkeerruimte ingeperkt. Een morele strijd dreigt.

Afbeelding

Hoe een christelijke lobbyist uit Nederland Afrikaanse leiders beïnvloedt

Nederland staat erom bekend dat het liberale waarden uitdraagt in de wereld. Maar er zijn ook Nederlanders die met een tegenovergestelde boodschap het vliegtuig in stappen. Zoals de conservatieve lobbyist Henk Jan van Schothorst.

Afbeelding

Doden door schietpartij bij synagoge in Jeruzalem na dagen van spanning tussen Israël en Palestijnen

Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse wijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdagavond zeker zeven mensen omgekomen, meldt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding

De rol van premier Modi bij sektarische rellen in India in 2002 is nog steeds taboe

Er zijn strikte grenzen aan de vrijheid van meningsuiting in India, maakte de regering nog weer eens duidelijk. Steen des aanstoots: een documentaire over Modi’s hindoenationalisme en zijn rol tijdens antimoslimrellen in 2002.

Afbeelding

Hoe Europa zich de woede van Afrikaanse leiders op de hals haalt: 'Dit is koloniaal gedrag'

Landen uit Afrika moeten hun wetgeving over abortus en lhbti-rechten aanpassen als zij een nieuwe handelsdeal met de Europese Unie willen. Is dat een moderne vorm van kolonialisme?

Afbeelding

De tanks voor Oekraïne zijn niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen

De tanks voor Oekraïne zijn geen niet het sluitstuk, maar eerder het begin van veel vragen. Want hoe ver moet je gaan om Rusland tot stoppen te dwingen en mogen westerse wapens dan ook letterlijk de grens over?