‘Israël is verplicht ook Palestijnen in te enten’, stelt Human Rights Watch

Achtergrond
Israël valt de laatste weken op doordat het heel rap de bevolking vaccineert. Ruim 10 procent is al ingeënt tegen corona. ‘Maar als bezettende macht heeft het nog geen enkele Palestijn gevaccineerd’, twitterde Ken Roth, directeur van Human Rights Watch kritisch. Daartoe zijn ze wel verplicht, vertelt Omar Shakir. Hij is bij HRW directeur voor Israël en de Palestijnse gebieden.
Remco van Mulligen
dinsdag 5 januari 2021 om 18:38
Omar Shakir van HRW
Omar Shakir van HRW beeld ahmad Gharabli / afp

Gaat het hier om bewust beleid van Israël?

‘Israël vaccineert tot diep in de bezette gebieden. Volgens de Geneefse Conventies is een bezettende macht verplicht zo goed mogelijke medische zorg te bieden aan het bezette volk. Dat staat los van wat de Palestijnse Autoriteit zelf doet. In de bezette gebieden worden aan de ene kant van de straat Israëlische kolonisten gevaccineerd, terwijl aan de andere kant van de straat Palestijnen waarschijnlijk nog maanden moeten wachten.’

Vorig jaar was de zorg voor coronapatiënten in Gaza dankzij de Israëlische blokkade sterk gehinderd. Is die situatie inmiddels verbeterd?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

EU kondigt nieuwe sancties Rusland aan na topoverleg in Kyiv. 'De EU steunt Oekraïne zo lang als nodig'

De Europese Unie komt met nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland. Het tiende sanctiepakket − dat één jaar na de inval in Oekraïne gepresenteerd wordt − zal Moskou zo’n tien miljard euro aan economische schade opleveren.

Afbeelding

Meer dan 11.000 Nigerianen slepen Shell voor de rechter voor vervuiling van hun land

Meer dan elfduizend Nigerianen hebben een schadeclaim tegen Shell ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. Zij stellen dat het oliebedrijf verantwoordelijk is voor vervuiling van hun land en water.

Afbeelding

Opnieuw heeft een Gandhi een lange tocht gemaakt om India te verenigen - nu het grootste land ter wereld

Is dit India's moment? 75 jaar na de moord op Gandhi is India het grootste land ter wereld. Het is niet het land dat Gandhi voor ogen had. Toch zijn Gandhi's idealen nog levend, bewijst een 4080 kilometer lange mars.

Afbeelding

Vast in het moeras of achter een hek, want deze asielzoekers zijn ongewenst

De Europese Unie wil minder vluchtelingen binnen haar grenzen. Aan de buitengrens met Belarus leidt de verharding van het beleid tot schrijnende situaties. 'Ledematen moeten worden geamputeerd.'

Afbeelding

Oekraïne slaat alarm over groot Russisch offensief einde van de maand

Oekraïne vreest dat de Russen nog deze maand een groot offensief lanceren. Volgens Kyiv zijn er nu 326.000 Russische soldaten in het land, het dubbele van de legermacht die de invasie begon.

Afbeelding

Braziliaanse president wil Amazone met leger verdedigen, noemt leed inheemse bevolking onder Bolsonaro 'genocide'

Het Braziliaanse leger bereidt een operatie voor om illegale mijnbouwers te verjagen uit de Amazone. Hiermee wil de regering van president Lula da Silva een einde maken aan de humanitaire ramp die zich voltrekt binnen de inheemse Yanomami-gemeenschap.