Overgang naar koolstoffenvrij goedkoper dan gedacht: ‘Maar je kunt niet alleen maar gokken op elektrisch’

Achtergrond
De overgang van fossiele brandstoffen naar een uitstootvrije samenleving, kan tegen veel lagere kosten dan eerder gedacht. Maar er is nog steeds ‘een ommekeer in het denken’ nodig, ook bij de overheid.
Jan van Benthem
zaterdag 26 december 2020 om 19:48 aangepast 20:25
De eerste van twee offshore transformatorplatformen de windparken op de Noordzee ter hoogte van Borssele voor de plaatsing.
De eerste van twee offshore transformatorplatformen de windparken op de Noordzee ter hoogte van Borssele voor de plaatsing. beeld anp / Marten van Dijl

Londen – Potsdam

‘De klimaatverandering is het meest fundamentele probleem van onze generatie. We moeten zo snel mogelijk weg van fossiele brandstoffen als de belangrijkste energiedrager.’ Was getekend: de zware jongens in de Europese truckbouwersbranche. Het is een van de voorbeelden, deze maand, hoe het denken over klimaatvriendelijke energietoepassingen bovenaan de ontwikkelagenda is gekomen. Maar daar blijkt dat er naast schone brandstof en schone motoren nog een waslijst aan andere zaken bijkomt.

Zie ook: 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte wil Europese migratiedeal met Tunesië. 'Europa lost het verkeerde probleem op'

Sinds de haatspeech van president Kais Saied wordt Tunesië steeds meer een gevangenis voor vluchtelingen en migranten: ze zijn in het land niet welkom, maar kunnen er ook niet weg.

Afbeelding

Verscholen in de jungle van Myanmar vecht het laatste ziekenhuis tegen de junta. 'We verlangen naar gerechtigheid'

‘Stop, stop, alsjeblieft, hou op!’, kermt een elfjarige jongen, terwijl hij bibberend naar zijn onderarm kijkt. Op de eerstehulpafdeling staat een verpleegkundige naast een van de operatietafels te wachten tot zijn ouders hem hebben gekalmeerd.

Afbeelding

Asieldeal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen

Acht jaar lang was een asielakkoord tussen de EU-landen niet mogelijk. Deze week kwam de doorbraak, met onder meer asielcentra aan de buitengrenzen voor snelle terugkeer. De deal laat zien dat heel Europa naar rechts is opgeschoven. Orbán heeft gewonnen.

Afbeelding

Zweden vervolgt verdachte van financiering PKK en lonkt naar Navo-lidmaatschap

Het Zweedse Openbaar Ministerie heeft vrijdag een man aangeklaagd omdat hij geld zou hebben ingezameld voor de Koerdische militante beweging PKK. Het is de eerste keer dat iemand in Zweden voor een dergelijk misdrijf wordt vervolgd.

Afbeelding

'Een oorlog tussen de VS en China wordt waarschijnlijker. De gevolgen zijn niet te overzien'

Wie de Chinese 'eenmansdictatuur' wil begrijpen, moet terug naar de traumatisch jeugd van leider Xi Jinping. China is een politiestaat, maar bedreigt de Europese veiligheid niet echt, zegt China-deskundige Friso Stevens.

Afbeelding

Er waait nu een echt ijzige en gevaarlijke wind uit China richting de VS

China weigert in te gaan op Amerikaanse pogingen om op hoog niveau in gesprek te gaan, terwijl president Xi Jinping zijn top veiligheidskader oproept om zich voor te bereiden op ‘het slechtst denkbare scenario’.