Terreurgroep Boko Haram eist ontvoering van 300 schooljongens op

Nieuws
De leider van de islamistische terreurgroep Boko Haram, Abubakar Shekau, heeft dinsdag de ontvoering van honderden scholieren opgeëist in Nigeria. Het audiofragment met de verklaring komt drie dagen nadat een overheidskostschool voor jongens in het Kankara-district was overvallen.
Annegina Randewijk
dinsdag 15 december 2020 om 20:20
Een leeg klaslokaal in de school die dit weekend werd overvallen. Als reactie heeft de regering alle overheidsscholen gesloten in de provincie Katsina.
Een leeg klaslokaal in de school die dit weekend werd overvallen. Als reactie heeft de regering alle overheidsscholen gesloten in de provincie Katsina. beeld AFP

Abuja

De gouverneur van de provincie Katsina laat weten dat er nog 333 van de 800 jongens vermist worden. Afgelopen weekend beschuldigde president Buhari nog de ‘bandieten’, wat in Nigeria een verzamelnaam is voor Fulani-herders en gewapende criminele bendes. In de regio zijn veel conflicten over land en water tussen de islamitische nomadische Fulani-herders en christelijke boeren. Daarnaast zijn er regelmatig ontvoeringen door criminele bendes om losgeld te verkrijgen, waardoor de regering niet had voorzien dat Boko Haram achter deze overval zat. De verklaring van Shekau laat zien dat Boko Haram haar territorium uitbreidt naar het noordwesten van Nigeria. Daar kunnen de leden zich gemakkelijker schuilhouden in de bossen dan in het woesti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.

Afbeelding

Ook studenten in Iran de straat op voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’

Studenten en middelbare scholieren voegen zich bij de aanhoudende protesten in Iran voor ‘Vrouwen, leven, vrijheid’ en tegen het regime van ayatollah Ali Khamenei. De Opperste Leider geeft echter de Verenigde Staten en Israël de schuld van alle onrust.

Afbeelding

Kwasi Kwarteng: nog maar net aangetreden als Britse minister van Financiën en nu al omstreden

Hij gold als veelbelovend intellectueel in de Britse politiek. Maar sinds Kwasi Kwarteng als minister van Financiën een roekeloos belastingplan presenteerde, wordt hij schertsend ‘Kamikwazi’ genoemd. Wie is deze zielsverwant van premier Liz Truss?