Jos Douma: ‘Het recht om niet te geloven is net zo belangrijk als het recht om wel te geloven’
Hij vergelijkt zijn werk als speciaal gezant voor religie en levensovertuiging met de druppel die de steen uitholt. Resultaten boeken op het terrein van godsdienstvrijheid is een proces van de lange adem, weet Jos Douma. Het zicht op zoveel onvrijheid stemt hem ook dankbaar dat hij als christen in Nederland zijn geloof openlijk kan belijden. En dat drijft hem nog meer om de publieke zaak te dienen.
- Leendert de Bruin / rd aangepast 09:36
Den Haag
Zijn weg als speciaal gezant voor religie en levensovertuiging heeft hij inmiddels wel gevonden. ‘Als diplomaat doe je dat eigenlijk volautomatisch, dat hoort bij het beroep’, zegt voormalig ambassadeur Jos Douma (65). Om lachend te vervolgen: ‘Diplomaten kennen vaak plaatsingen van maximaal vier jaar en dan zou het erg onhandig zijn om meer dan een jaar nodig te hebben om je in te werken.’
Het is sinds juli 2019 dat hij zich Nederlands eerste religiegezant mag noemen. In die functie komt Douma wereldwijd op voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Daarvoor was hij tijdens zijn lange carrière bij het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf 1980 werkzaam in onder andere Nigeria en aangesteld als ambassadeur in Slovenië..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .