Luister naar

Britse minister: ‘Netflix moet laten zien dat The Crown fictie is’

Achtergrond
De Britse minister van Cultuur Oliver Dowden gaat Netflix verzoeken om de jongste episodes van The Crown vooraf te laten gaan door de mededeling dat het hier om een gedramatiseerd verhaal gaat. Sinds de lancering van de vierde reeks is er kritiek op de populaire serie over het Britse koningshuis omdat veel kijkers, zeker die in het buitenland, denken dat het allemaal waar gebeurd is.
Patrick van IJzendoorn / vk
dinsdag 1 december 2020 om 03:00 aangepast 09:11
Emma Corrin als Lady Di.
Emma Corrin als Lady Di. beeld screenshot uit the crown

Londen

Anders dan de eerste drie seizoenen schetst deze serie, waarin prinses Diana en de voormalige Britse premier Margaret Thatcher de hoofdrol voor zich opeisen, een negatief beeld van de Windsors. ‘Het is prachtig geproduceerde fictie’, liet de Conservatieve bewindsman weten aan dagblad The Mail on Sunday, ‘en net als bij andere televisieproducties zou Netflix dat aan het begin duidelijk moeten maken. Anders ben ik bang dat de generatie kijkers die deze tijd niet bewust heeft meegemaakt de getoonde gebeurtenissen voor echt aanneemt.’ Eerder had graaf Spencer, de broer van wijlen Diana, te kennen gegeven dat de episodes gedramatiseerd zijn, en geen waarheidsgetrouwe weergave.

Zo is het niet waar dat Charles de zus van graaf Spencer voor het eerst zag toen ze verkleed als de malle boom uit A Midsummer Night’s Dream door het familielandhuis Althorp liep. Ook is het niet waar dat ze een inburgeringscursus kreeg van haar oma, dat prinses Margaret luid bezwaar maakte tegen haar huwelijk met Charles, en dat de privésecretaris van Charles haar kleineerde. Het is wel waar dat ze ging lunchen met liefdesrivaal Camilla, maar die ontmoeting vond niet plaats in een etablissement met de suggestieve naam Ménage à Trois.

Lijdend voorwerp van het lopende seizoen is kroonprins Charles. Zijn zoons William en Harry zouden ongelukkig zijn met dit in hun ogen oneerlijke portret. Een van de fictieve verhaallijnen betreft het laatste telefoongesprek met zijn lievelingsoom Mountbatten voordat deze werd gedood door de IRA. Volgens de serie ging het om een boos telefoongesprek, waarin Charles zijn oom allerlei pijnlijke verwijten maakte. Ook dat is niet waar, net zo min als de gewekte suggestie dat de Britten Ierland bezet hielden.

Prisoner of her Majesty

Margaret Thatcher komt er in de serie iets beter af dan de Windsors, maar ook hier heeft regisseur Peter Morgan zichzelf artistieke vrijheden toebedeeld. Hij suggereert ten onrechte dat het zoekraken van Thatchers zoon Mark in de Sahara heeft bijgedragen aan haar ‘emotionele’ besluit om de Falklands terug te veroveren op de Argentijnen.

In Australië is ophef ontstaan over een scène waarin oud-premier Bob Hawke de vorstin een Pom noemt, een beledigende anti-Britse term die staat voor Prisoner of her Majesty. Dat hij haar een varken met een parelketting noemde, is evenzeer onwaar.

Morgan heeft altijd gezegd dat ‘nauwkeurigheid soms moet wijken, maar dat de waarheid geen geweld mag worden aangedaan’. In The Guardian schreef Simon Jenkins dat Shakespeare de waarheid ten behoeve van de dramaturgie aanpaste, en dat men nog steeds op zoek is naar de ware geschiedenis. Met moderne geschiedenis moet in Jenkins’ ogen voorzichtiger worden omgegaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.