‘Waanzinnig gewelddadige’ terreuractie van Boko Haram treft burgers in oogsttijd

Achtergrond
De Nigeriaanse overheid moet de strijd tegen Boko Haram en ISIS echt serieus nemen, zegt gouverneur in regio waar zaterdag 110 burgers zijn vermoord. De aanslag dreigt een nieuw voedselprobleem te veroorzaken.
Jan van Benthem
maandag 30 november 2020 om 20:58
Zondag werden de eerste 43 vermoorde landarbeiders in Zabarmari begraven. Ze kwamen uit de deelstaat Sokoto, duizend kilometer verderop in het noordwesten van Nigeria.
Zondag werden de eerste 43 vermoorde landarbeiders in Zabarmari begraven. Ze kwamen uit de deelstaat Sokoto, duizend kilometer verderop in het noordwesten van Nigeria. beeld afp / Audu Marte

Zabarmari

De aanslag in het noordoosten van Nigeria, afgelopen zaterdag, op seizoensarbeiders en lokale burgers was ‘de meest gewelddadige rechtstreekse aanval op burgers’ in dit jaar. Dat stelt de VN-hulpcoördinator Edward Kallon in een fel verwoorde reactie. Volgens de VN zijn er zeker 110 mensen vermoord. Kallon uitte zijn woede en afgrijzen over de gruwelijke manier waarop tientallen seizoensarbeiders werden vermoord, terwijl ze in de deelstaat Borno bezig waren de rijstoogst binnen te halen. De terroristen hadden de arbeiders geboeid en de keel doorgesneden. Ook werden volgens de berichten naar schatting vijftien vrouwen ontvoerd door de daders.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stad in Donbas biedt al half jaar weerstand aan Russen. ‘Een meedogenloze, voortwoekerende strijd’

Het Russische leger probeert al een half jaar het stadje Bachmoet tevergeefs in te nemen. Het is het zoveelste voorbeeld van Ruslands militaire falen in Oekraïne.

Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.