Luister naar

Tientallen mijnwerkers in Zimbabwe zitten vast in een ingestorte mijnschacht

Nieuws
In Zimbabwe wordt gevreesd voor het leven van dertig tot veertig mijnwerkers die sinds woensdag vastzitten in een ingestorte mijnschacht. Slechts zes mijnwerkers konden worden gered uit de voormalige goudmijn bij de stad Bindura, ongeveer 70 kilometer ten noorden van de hoofdstad Harare.
Carlijne Vos / vk
maandag 30 november 2020 om 03:01 aangepast 08:06
Omstanders kijken naar de reddingswerkers die proberen water uit de schacht te pompen om de mijnwerkers te bereiken.
Omstanders kijken naar de reddingswerkers die proberen water uit de schacht te pompen om de mijnwerkers te bereiken. beeld afp / Jekesai Njikizana

Bindura

De schacht van de goudmijn, die niet meer in gebruik is, stortte in nadat illegale mijnwerkers mogelijk explosieven hadden gebruikt. Reddingswerkers proberen water uit de schacht te pompen om de mijnwerkers te bereiken, maar door drassige grond gaat dit zeer moeizaam. Het is onduidelijk hoe diep de mijnwerkers vastzitten in de schacht, die 100 meter diep is. Wellington Takavarasha, hoofd van de Zimbabwe Miners Federation (ZMF), zegt tegen de Britse krant The Guardian de hoop nog niet te hebben opgegeven. ‘Zodra het water uit de tunnel is, kunnen de reddingswerkers hun werk hervatten. Het lastige is dat je nooit weet hoeveel mensen er in de tunnel zitten. Ze gebruiken geheime tunnels - wat heel gevaarlijk is.’

risico’s

Ongelukken in mijnen komen in Zimbabwe steeds vaker voor, nu steeds meer burgers gedwongen door de erbarmelijke economische situatie in het land hun toevlucht zoeken tot de illegale mijnbouw. Onlangs kwamen tien mensen om in een verlaten goudmijn elders in het land. ‘Het werk dat deze illegale mijnbouwers doen is gevaarlijk omdat ze vaak geen mijnbouw- of technische expertise hebben’, aldus Farai Maguwu, directeur van het Centrum voor het Bestuur van Natuurlijke Hulpbronnen (CNRG) tegen nieuwszender Al Jazeera.

De onervaren mijnwerkers nemen bovendien steeds grotere risico’s door de mijnen ook in het regenseizoen te betreden. Als gevolg van klimaatverandering en steeds langere periodes van droogte denken de illegale mijnwerkers ten onrechte het hele jaar door te kunnen mijnen. ‘In dit seizoen zouden we minder mensen in de mijnen moeten zien. Ze horen nu aan het werk te zijn op het land omdat de mijngrond te nat is’, zei Maguwu.

Volgens Maguwu is het ‘falende overheidsbeleid’ er schuldig aan dat wanhopige burgers de mijnen in gaan om te kunnen overleven. Zimbabwe is nog steeds niet hersteld van de diepe economische crisis waarin oud-president Robert Mugabe het land heeft gestort. Inflatie en werkloosheid zijn met respectievelijk 500 en 90 procent torenhoog, bijna de helft van de 7,7 miljoen inwoners lijdt volgens het Wereld Voedselprogramma honger. Door corona-lockdowns is de situatie voor veel burgers verder verslechterd. Hoewel de burgers er straatarm zijn, is Zimbabwe rijk aan waardevolle grondstoffen, waaronder goud, diamanten, nikkel en ijzererts. 10 tot 20 procent van de bevolking leeft van legale en illegale mijnbouw. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.