Vluchtelingen in Bosnië kunnen geen kant op, doordat de EU stopt met de financiering van kamp Lipa

Reportage
Vanaf maandag stopt de financiering door de Europese Unie van vluchtelingenkamp Lipa in Bosnië. Vijftienhonderd mensen dreigen onderdak te verliezen, bovenop de tweeduizend die al op straat leven. ‘Als er geen nieuwe opvangkampen komen, zullen mensen doodgaan van de kou.’
Marjolein Koster
zaterdag 28 november 2020 om 18:27
Vahid (rechts) met zijn familie voor het huis in Bosanska Bojna waar ze onderdak gevonden hebben.
Vahid (rechts) met zijn familie voor het huis in Bosanska Bojna waar ze onderdak gevonden hebben. beeld Marjolein Koster

Bihac

Hoe dichterbij Bihac je komt, hoe meer jonge mannen er langs de kant van de weg lopen. Sommigen met een grote rugzak, anderen met een deken omgeslagen. Bijna allemaal met een muts op tegen de kou. Een onverharde weg, vol kuilen met daarin bevroren water, leidt naar het kamp Lipa. Grote witte tenten, een cricketveld, een supermarkt, een gameshop en Pakistaanse muziek die uit de speakers schalt. Dit is al maanden de plek waar zo’n vijftienhonderd vluchtelingen werden opgevangen. Maar het kamp zal na vandaag gesloten worden.


In kamp Lipa zijn allerlei faciliteiten uit de grond gestampt, maar alles moet sluiten eind november. - beeld    Marjolein Koster 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na tien weken van protesten kiest Iraanse bewind voor nog hardere lijn

Het Iraanse regime wil demonstranten als terroristen behandelen, en dreigt met het vaker toepassen van de doodstraf. Naast president Raisi is nu een tweede lid van de beruchte Doodscommissie op een cruciale post benoemd.

Afbeelding

Moldavië richt zich door Oekraïne-oorlog op Europa: ‘Wij zijn geen partij voor de Russen’

Moldavië is een arm landje, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. ‘Ik zal pas halleluja roepen wanneer het vrede is in Oekraïne en wij zonder kleerscheuren en in pais en vree de weg kunnen inslaan naar Europa.’

Afbeelding

In Israël gaan de alarmbellen af, over het geweld op de Westbank, over het leger en over Iran

Zowel het Israëlische leger als de VN slaan alarm over de situatie op de Westbank die ‘het kookpunt bereikt’. Naast die concrete zorg, bereidt Israël zich ook nog voor op een actie tegen die andere, grote dreiging Iran.

Afbeelding

Roep om snelle uitbreiding van de EU groeit: we zijn beter af met deze zes Balkanlanden

Lange tijd treuzelde de Europese Unie met uitbreiding naar het oosten. Nu schudt de Russische agressie veel politici wakker. Dinsdag praten zij over nauwere banden met zes Balkanstaten. Wat levert Nederland dan in?

Afbeelding

Britse hofdame per direct weg na rel over racistische opmerking

Een Britse hofdame, Susan Hussey, is uit haar functie ontheven nadat ze een racisme-rel had veroorzaakt tijdens een receptie op Buckingham Palace.

Afbeelding

Afzetting dreigt voor Ramaphosa

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa hangt mogelijk een afzettingsprocedure boven het hoofd. Uit een onderzoek blijkt dat het staatshoofd bij een schimmige zakendeal zowel de grondwet als de anticorruptiewetten van zijn land zou hebben overtreden.