‘Geen genade’ voor inwoners Ethiopische stad Mekele. ‘Red jezelf van onze tanks’

Nieuws
Als de Ethiopische oppositiepartij TPLF zich niet voor woensdagavond overgeeft, zal het leger Mekele, de hoofdstad van de provincie Tigray, omsingelen en aanvallen. Premier Abiy Ahmed heeft de TPLF een ultimatum van 72 uur gegeven.
Annegina Randewijk
maandag 23 november 2020 om 19:15
Voor premier Ahmed Abiy staat vast dat de TPLF een terroristische organisatie is die zijn land verlamt.
Voor premier Ahmed Abiy staat vast dat de TPLF een terroristische organisatie is die zijn land verlamt. beeld afp / Eduardo Soteras

Mekele

De TPLF verzet zich al weken militair tegen de inname van Tigray door regeringstroepen. Kolonel Dejene Tsegaye van de regeringstroepen zei tegen de Ethiopia Broadcasting Corporation: ‘We willen zeggen tegen de burgers van Mekele: red jezelf van onze tanks die zullen aanvallen en bevrijd jezelf van de junta. Want als wij binnenvallen zal er geen genade zijn.’

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschouwt deze uitspraak als dreigement tegen de burgers van Tigray. Laetitia Bader, HRW-directeur Hoorn van Afrika, laat op Twitter weten: ‘Een hele stad gebruiken als militair doelwit is niet alleen onwettig, maar moet ook gezien worden als een vorm van collectieve bestraffing.’ Met deze specifieke bewoording verwijst zij naar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Baguette behoort tot werelderfgoed

De Franse baguette behoort volgens de VN-organisatie Unesco tot het cultureel werelderfgoed. Frankrijk heeft afgelopen jaar om erkenning van het stokbrood gevraagd.

Afbeelding

Jury: leider Oath Keepers schuldig aan opruiing

Stewart Rhodes, leider van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers, is dinsdag schuldig bevonden aan ‘opruiende samenzwering’ voor de aanval op het Capitool van vorig jaar. Hij kan een celstraf van maximaal twintig jaar krijgen.

Afbeelding

Brussel pakt door en weigert Hongarije EU-miljarden uit te keren

Alle toezeggingen van Boedapest ten spijt is een corruptievrije besteding van EU-geld door de Hongaarse regering nog steeds niet gegarandeerd. De Europese Commissie weigert nu de geldkraan naar Hongarije open te draaien.

Afbeelding

Geen miniflesjes shampoo meer op de hotelkamer: Europa gaat groot aantal verpakkingen verbieden

De Europese Commissie wil met duurzame en minder verpakkingen de groeiende afvalstroom indammen. Miniflesjes shampoo en bodylotion in hotels worden verboden, koffiecapsules en stickers op fruit moeten afbreekbaar zijn en online bestelde producten dienen efficiënter ingepak..

Afbeelding

Beijing breekt verzet met technologische controle: ‘Bij iedere stap die je zet, zie je een camera’

In minstens tien steden in China kwamen afgelopen weekeinde mensen op straat om te protesteren tegen het zerocovidbeleid. Het protest lijkt nu stil te vallen, mede door verregaande technologische surveillance.

Afbeelding

China versoepelt enkele coronabeperkingen na protesten

Na protesten tegen de uiterst strikte coronamaatregelen hebben de Chinese autoriteiten her en der besloten te versoepelen.