Belarussische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja: ‘De wreedheid van onze regering heeft mensen verenigd’

Achtergrond
President Loekasjenko van Belarus liet haar meedoen aan de verkiezingen, want wie stemt er nou op ‘een onbekende huisvrouw’? Hij vergiste zich. Svetlana Tichanovskaja groeide uit tot symbool en leider van het vreedzame verzet in Belarus.
Arnout Brouwers / vk
zaterdag 21 november 2020 om 18:19
Svetlana Tichanovskaja: 'Loekasjenko kende zijn eigen volk niet. Hij zag de verandering van hun gemoedstoestand niet.’
Svetlana Tichanovskaja: 'Loekasjenko kende zijn eigen volk niet. Hij zag de verandering van hun gemoedstoestand niet.’ beeld epa / Claudio Bresciani

Den Haag

‘Ik voel meer zelfvertrouwen dan in het begin, maar ik ben nooit afgekomen van de dierlijke angst die ik voelde in Belarus. Die zit nog steeds in mij. Elke zondag zie ik de demonstraties en vrees voor het leven van mensen.’ Uit het niets werd Svetlana Tichanovskaja binnen enkele maanden het gezicht van een land dat na 26 jaar af wil van zijn dictator. Ze is oppositieleidster in gedwongen ballingschap, het gezicht van een beweging die honderd dagen wekelijks tienduizenden vreedzame demonstranten op de been brengt – ondanks het risico dat ze te maken te krijgen met zeer bruut geweld. Het jongste dodelijke slachtoffer werd vrijdag begraven.

Wat vraagt u op dit moment van westerse landen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: weer tachtig doden bij protesten Iran

De Iraanse veiligheidsdiensten hebben in de afgelopen dagen in de oostelijke stad Zahedan ten minste 82 mensen gedood. Amnesty International meldt dat tijdens een protest na het vrijdaggebed op 30 september zeker 66 mensen, onder wie kinderen, zijn gedood en dat in de dagen daa..

Afbeelding

Poetin tracht mobilisatieangst weg te nemen terwijl Oekraïne opstoomt in Cherson

Opnieuw wint Oekraïne terrein in de provincie Cherson. Het komt het Kremlin op felle kritiek te staan van een separatistenleider in de provincie. Volgens hem kan de Russische minister van Defensie zichzelf beter neerschieten.

Afbeelding

Nerveuze Liz Truss overleeft toespraak op partijcongres, mede dankzij Greenpeace

Liz Truss heeft woensdag een chaotisch congres van de Britse Conservatieven afgesloten met een toespraak waarin de premier haar partijgenoten opriep tot een eensgezinde strijd tegen ‘de antigroei-coalitie’.

Afbeelding

Na de ramp controleert Indonesië alle stadions

Indonesië laat alle voetbalstadions in het land controleren na de ramp in het stadion van Malang, waar zeker 131 mensen stierven toen politieoptreden tegen supporters escaleerde.

Afbeelding

Vlaamse stikstofminister: ‘Duidelijkheid is de kern! Boeren moeten weten waar ze aan toe zijn’

Als de Vlaamse minister van Omgeving heeft Zuhal Demir de taak om de stikstofcrisis op te lossen. Ook in Vlaanderen leiden de harde maatregelen bij boeren tot woede en onbegrip, maar het gaat er niet zo fel aan toe als hier.

Afbeelding

‘Wraak is een spel dat de wereld graag speelt - ik vergeef liever’ zegt de Afghaanse Zarifa Ghafari

Als de jongste vrouwelijke burgemeester in een land waar mannen domineren, was Zarifa Ghafari gewend aan tegenstand en gevaar. De inname van Afghanistan door de Taliban dwong haar naar Europa te vluchten.