Wat zijn dieren (ons) eigenlijk waard?

Een medewerker van een slachthuis in Roemenië beent een paard uit. Boeken
Een medewerker van een slachthuis in Roemenië beent een paard uit. | beeld ap / Vadim Ghirda
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Jaarlijks worden wereldwijd miljarden dieren gedood voor de wetenschap en de voedselproductie. We kijken nauwelijks ervan op, blijkbaar hoort dit bij onze manier van leven. Toch zouden we er hevig wakker van moeten liggen, betoogt econoom en theoloog Johan Graafland.
Een portie sushi lacht je toe, elke hap is een genot. Maar stel dat op het bord ook alle ándere dieren zouden liggen die voor deze portie zijn gedood. Dat bord meet met gemak anderhalve meter in doorsnee. En op een pak garnaaltjes zou het etiket moeten melden dat voor elke kilo garnalen 52 kilo andere zeedieren zijn gedood en in zee gegooid. In zijn boek Dieren eten uit 2009 maakte schrijver Jonathan Safran Foer op die manier inzichtelijk hoe achteloos met dieren wordt omgesprongen. Zijn zoektocht leverde een schokkend relaas op. Achter een muur van stilzwijgen, halve waarheden en snoeiharde l …
Dit is 7% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief