Uit en tegen het witte bastion

Boeken
beeld anp / Jerry Lampen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

In de succesvol verfilmde roman Alleen maar nette mensen (2008) beschreef Robert Vuijsje op humoristische wijze de verschillen tussen het elitaire Amsterdam-Zuid en de nabijgelegen achterstandswijk Bijlmer. Ondanks de lichtvoetigheid draaide Vuijsje niet om de kern van de zaak heen: de tegenstelling tussen traditionele blanke Nederlanders en nieuwkomers met een kleurtje en zeer uiteenlopende levensopvattingen.

In Kaaskoppen is de toon serieuzer. Dat komt mede doordat dit geen roman is, maar een verzameling essays en interviews. Het benoemen van cultuurverschillen is in ons land de laatste jaren gecompliceerder geworden. Alleen al het noemen van het verschijnsel Zwarte Piet – jarenlang symbool van kneuterige Nederlandse gezelligheid – jaagt verschillende bevolkingsgroepen de gordijnen in.

Wat is er de laatste jaren gebeurd en waardoor is het klimaat in Nederland zo verhard dat mensen in de polder en de provincie onverzoenlijk tegenover elkaar lijken te staan? Robert Vuijsje heeft recht va …
Dit is 8% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?