Schrijver Nathan Hill ging op zoek naar de oorsprong van polarisatie

Nathan Hill: ‘Ik schrijf als een onderzoeker. Ik heb geen plot vooraf.’ Boeken
Nathan Hill: ‘Ik schrijf als een onderzoeker. Ik heb geen plot vooraf.’ | beeld Michael Lionstar
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Botsende generaties bepaalden het beeld van de jaren zestig. De gevestigde orde vond de hippies maar vies en stinkend. Volgens die langharige jongeren bestond dat gezag uit burgerlijke fascisten. Tegenwoordig is het niet anders, alhoewel het lange haar en de vredestekens zijn verdwenen. Democraten luisteren niet naar Republikeinen en andersom. Nathan Hill (41) beschrijft in zijn vuistdikke roman De Nix deze twee tijden.

Samuel is een schrijver die maar geen letter op papier kan krijgen. Hij heeft wel een prachtig boekcontract op zak en met het voorschot heeft hij een mooi huis gekocht. Verveeld geeft Samuel op de universiteit in Chicago college; inleiding in de Engelse literatuur. De docent vindt de studenten van vandaag maar niks. En die studenten vinden de professor en zijn saaie lessen niks.

In Chicago gooit een onbekende vrouw met grind naar de Republikeinse presidentskandidaat. Als Samuel het nieuws op tv ziet, herkent hij met een schok zijn moeder. Zij verliet het gezin twintig jaar geleden en zij heef …
Dit is 8% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?