Luister naar

Over homoseksualiteit raak je nooit uitgediscussieerd

Nieuws
De Amerikaanse theoloog Robert ­Gagnon schreef een boek over homseksualiteit. Het bedient een van de vele meningen over dit onderwerp.
vrijdag 4 november 2016 om 03:00
Over homoseksualiteit raak je nooit uitgediscussieerd
Over homoseksualiteit raak je nooit uitgediscussieerd

Homo’s morgen niet puur vanwege hun geaardheid veroordeeld worden. Homoseksueel gedrag (relaties aangaan, seks hebben) daarentegen wordt in de Bijbel duidelijk veroordeeld. En het is voor veel homo’s mogelijk om een gelukkige heteroseksuele relatie te hebben of celibatair te leven. Christenen die deze positie innemen, hebben het tegenwoordig erg moeilijk.

De Amerikaanse theoloog Robert ­Gagnon houdt echter dapper stand. Met De Bijbel en homoseksualiteit levert hij een pleidooi voor de ‘traditioneel christelijke’ visie, dat een goede impuls geeft aan de meningsvorming over dit onderwerp. Het boek gaat flink de diepte in. Gagnon laat niet na om de (historische) context van ­Bijbelteksten bij zijn oordeelsvorming te betrekken. Bovendien kijkt hij breder: ook de Joodse en christelijke cultuur in de oudheid, die de inhoud van het Oude en Nieuwe Testament heeft beïnvloed, heeft zijn aandacht. Het enige probleem is dat zijn stellingname in onze samenleving forse weerstand oproept. In toenemende mate ook onder orthodoxe christenen.

liefde en trouw

Steeds meer mensen uit de orthodoxe hoeken van het protestantisme en katholicisme huldigen de visie dat de Bijbel niets zegt over homoseksuele relaties in liefde en trouw. Immers: dergelijke relaties bestonden in de tijd waarin de Bijbel geschreven werd zo goed als niet.

Gagnon kiest een andere lijn en pluist daarvoor de hele Bijbel uit. In Genesis, waar het gaat over Sodom, ziet hij drie zonden: seks van mannen met mannen, verkrachting en ongastvrijheid. Terecht stelt hij dat deze tekst geen recht wordt gedaan als de conclusie is dat Sodom alleen om dat laatste werd vernietigd.

In Leviticus wordt homoseks een ‘gruwel’ genoemd. Dit geldt volgens Gagnon nog steeds, omdat Paulus bij zijn veroordeling van homoseksualiteit naar dit vers verwijst. Veel andere wetten uit Leviticus gelden voor ons niet meer. Dat neemt Gagnon als gegeven, zonder het te problematiseren: waarom geldt de ene wet wel en de andere niet? Een echt antwoord op die vraag blijft uit.

twee maten

Paulus herhaalt in het Nieuwe Testament de veroordeling van homoseksueel gedrag, maar Jezus zei er niets over. Dat laatste wordt door christelijke homo’s vaak aangehaald als argument voor de acceptatie van homoseksuele relaties. Gagnon zegt terecht dat het zo simpel niet is. Als het gaat om seksualiteit en rolpatronen van man en vrouw, was Jezus volgens hem altijd strenger dan het Oude Testament.

Een terechte constatering. Dat maakt het des te verbazingwekkender dat hij het steeds vaker toelaten van de vrouw in het ambt en de mildere houding van kerken jegens echtscheiding, wél acceptabel vindt. ­Gagnon meet stiekem met twee maten. Voor homo’s hanteert hij de regels strenger dan voor hertrouwde mensen en vrouwelijke priesters en predikanten.

nooit ten einde

Dit boeiende boek van Gagnon leert uiteindelijk enkele belangrijke dingen. Ten eerste: de Bijbel keurt homoseksueel gedrag af, maar zegt niets over de geaardheid. Daarnaast: de enige weg naar acceptatie van homorelaties is een vrijzinnige of inconsequente hantering van de Bijbel. Gagnon is zelf ook niet helemaal consequent. Zo laat hij na om uit passages over Sodom en de misdaad te ­Gibea de conclusie te trekken dat het leven en de eerbaarheid van een vrouw minder zwaar wegen dan die van een man.

En dat leidt naar een derde punt: als je puur en alleen naar de Bijbel kijkt, dan kom je hier niet uit. Dan komt dit debat nooit ten einde. Immers, er bestaat geen volmaakt consequente interpretatie van de Bijbel over dit onderwerp. En als puntje bij paaltje komt, is ook ­Gagnons doorwrochte boek slechts een van de vele meningen. Niemand hoeft zich er iets van aan te trekken. ¦

De Bijbel en homoseksualiteit. Een hermeneutiek van de relevante bijbelteksten

Robert A.J. Gagnon. Uitg. Maatkamp, Zelhem 2016. € 27,95

+ elk relevant Bijbelvers wordt uitgeplozen

+ veel context en achtergronden

- niet altijd consequent

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bas von Benda-Beckmann: 'De verhalen die ik van jongs af aan hoorde, hadden invloed op mijn leven.'

Bas von Benda-Beckmann dook in zijn familiegeschiedenis. 'Ik wilde weten hoe nazistisch mijn familie was'

Je vrienden kun je uitkiezen, maar je familie niet. Toch móést zijn beladen familiegeschiedenis een keer verteld worden, dat wist historicus Bas von Benda-Beckmann. ‘Al kostte het me twintig jaar!’ Dat werden er tien.

Benito Mussolini in 1943, in burgerpak en van macht beroofd, gevangen door de Duitse oorlogsfotograaf Toni Schneiders.

Populisme is een sluipend gif. 'Leer van het verleden', zeggen een Italiaan en De Slimste Mens

Democratie is geen ‘hoogstammige boom’, zegt Antonio Scurati, maar een ‘kwetsbare wijnrank’. Zonder onderhoud sterft die. Populisme is de bijl aan de wortel, vindt Maarten van Rossem. Maar de stam is sterker dan gedacht.

Dan Saladino: 'Onze kinderen moeten weten waar ons voedsel vandaan komt.'

Culinair journalist Saladino reisde de wereld rond langs 34 'bedreigde voedselsoorten'

De smaak van een zoete kokosnoot, de Deense platte oester en zoute schapenkaas uit de bergen van Albanië. Het zijn dingen die we misschien nooit meer zullen proeven. 'Terwijl we rustig dooreten, sterft ons voedsel'

Het is betekenisvol dat Daniel haar eigen ziektesymptomen niet het onderzoeken waard vond.

In haar boek verbindt Hanna Bervoets de opkomst van technologie en een liefdesgeschiedenis aan elkaar

Met Leer me alles wat je weet schrijft Hanna Bervoets een boek dat anders is dan alles wat ze eerder schreef. Dit is geen 'experimenteel proza', maar veel meer het verhaal van een tijdperk.

Chinees jongetje zwaait met de Russische en Chinese vlag bij een staatsbezoek van Vladimir Poetin aan Peking.

Waarom Oekraïense militairen bang zijn dat zij door het Westen in de steek worden gelaten

De Russische invasie in Oekraïne is geen op zichzelf staande agressie. Hoe afschuwelijk dat geweld ook is, er is veel meer aan de hand. Dat zegt Jim Sciutto in zijn recent verschenen The Return of Great Powers.

Abdulrazak Gurnah: 'Toen ik aankwam ik Engeland, had ik te maken met de typische moeilijkheden van een vreemdeling. Als je nog zo jong bent, en je komt van zo ver, dan begrijp je eigenlijk niets van hoe het werkt op die nieuwe plek.'

Nobelprijswinnaar Gurnah heeft oog voor schrijnende kolonisatiegeschiedenis: 'Onrecht moet benoemd worden'

Abdulrazak Gurnah was tot 2021 een onbekende schrijver - en toen won hij de Nobelprijs voor Literatuur. Hij verliet als 18-jarige Zanzibar en belandde in Engeland. ‘Ik had het niet eens door als mensen racistisch deden.’