Opleiding verdeelt onze samenleving

<p>Een jongere met interesse in techniek laat zich rondleiden op een open dag van de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden.</p> Boeken

Een jongere met interesse in techniek laat zich rondleiden op een open dag van de bedrijfsschool van Tata Steel in IJmuiden.

| beeld anp / Koen van Weel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Een kind op het vmbo? Veel ouders vertellen dat niet graag op een feestje. Een hoge opleiding lijkt alles in dit land. Maar waar leidt dat toe? Volgens filosoof Kees Vuyk zorgt de nadruk op opleiding ervoor dat onze samenleving wordt uitgehold. Met zijn boek won hij begin april de Socrates Wisselbeker voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van 2017.

Jarenlang hebben politici het verheffingsideaal gepredikt: iedereen moest in principe in staat zijn een goede opleiding te volgen. Het verheffingsideaal was een beweging voor sociale emancipatie. Daardoor zouden meer mensen een goede baan krijgen en de welvaart in Nederland zou toenemen. Dit verheffingsideaal gaat ervan uit dat iedereen gelijke kansen krijgt, met als gevolg dat wilskracht voldoende is om je ideaal te realiseren. Iemand die die kansen niet grijpt, kan dan ook niemand anders dan zichzelf verwijten maken.

Maar wat we nu meemaken, zo meent Vuyk, is het failliet van dat verheffing …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?