Luister naar

Literatuur: Watertandend naar de volgende bladzijde

Nieuws
Fazanten, eenden, quodlingappels, zachte room en zoete gelei; Het feestmaal van John Saturnall loopt over van de lekkernijen.
Albert Heller
vrijdag 25 januari 2013 om 10:49

Zelden zijn er romans waarin de lezer zo watertandend van de ene naar de andere pagina wordt gebracht. Deels werken gerechten en beschrijvingen vanuit de keukens daaraan mee. Het is echter vooral de vlotte, sierlijke schrijfstijl van Norfolk die de lezer langzaam voert en daarmee geen honger stilt, maar de lezer juist steeds hongeriger maakt.

Het boek, gesitueerd in Engeland aan het begin van de 17e eeuw, draait om Johan Saturnall maar begint bij zijn moeder. Zij wordt in haar dorp gezien als heks. Haar belangrijkste bezit is een boek vol gerechten, bedoeld voor het jaarlijkse feestmaal dat gewijd is aan Saturnus. Terwijl John het boek van kaft tot kaft leert kennen, worden hij en zijn moeder verdreven uit het dorp.

adeldom

Als zijn moeder sterft, belandt John op het landhuis Buckland Manor. Psychologische weerspiegelingen over de vlucht van de jongen met zijn moeder en de daaropvolgende dood van de vrouw blijven uit. Juist daarin schuilt de kracht van het boek.

Norfolk beschrijft kaal en kil hoe de rouwende jongen wekenlang niet spreekt maar vervolgens in de omgeving van chefkok Stovell langzaam tot leven komt. Dan gaat het snel. Terwijl John zich in de keuken van het landhuis opwerkt, begint hij een complexe relatie met lady Lucretia, de dochter van de lord. Een relatie die vanwege haar adeldom nooit openbaar kan worden.

rauw

Het boek, dat historie combineert met fantasie, wordt met het hoofdstuk rauwer. In onderlinge relaties, in het taalgebruik, in liefdesrelaties en in de manier waarop predikers en andere godsdienstigen hun boodschap verkondigen. Dat rauwe kan voor de lezer soms schuren, maar geeft wel een sterk en levendig beeld van die tijd én daarbij ook van de gerechten van de 17e eeuw.

De honger naar nieuwe paginas wordt ondertussen steeds sterker, als John in de oorlog bij de historische slag bij Naseby belandt, daar in het nauw komt, lady Lucretia alleen achterblijft op de Manor en hun wegen later weer samenkomen. Het complot ontvouwt zich razend spannend, waarbij de lezer pas op de laatste bladzijde van dit uitmuntende boek beseft welke wending het verhaal nu eigenlijk genomen heeft.

Het Feestmaal van John Saturnall

Lawrence Norfolk (vert. Johannes Jonkers). Uitg. De Bezige Bij, Amsterdam 2012. 432 blz. 19,90

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Arbeiderswoningen in de Suikerbakkersgang in de Jordaan in Amsterdam in 1895.

De mooiste en de belangrijkste dingen van het moderne leven zijn zó negentiende-eeuws

‘Dat is zó negentiende-eeuws’, wordt er wel gezegd van iets wat achterhaald zou zijn. Maar de grootste zegeningen van de moderne tijd komen uit de negentiende eeuw: van de koude douche tot de parlementaire democratie.

'Migrant Mother' Florence Owens Thompson, en haar kinderen, gefotografeerd door Dorothea Lange (1936).

Jongste Pulitzer Prize winnaar Josephine Johnson schrijft een boek met tijdloze aantrekkingskracht

In weinig woorden schetst Josephine Johnson één beklemmend lang, verschrikkelijk jaar van een arm boerengezin tijdens de depressie. Daarmee wint ze als jongste auteur ooit de Pullitzer Prize.

Murat Isik

De roman die 'de Bijlmer een gezicht gaf' heeft eindelijk een vervolg

Van de Bijlmer naar San Francisco; met het betreden van de nieuwe, vrije wereld is Metin vastbesloten zijn oude zelf achter te laten. Eindelijk kunnen we lezen hoe het hem is vergaan in het nieuwe boek van Murat Isik.

Corrie ten Boom met de Duitse luitenant Hans Rahms in 1951. Rahms was haar ondervrager toen ze gevangen zat in Scheveningen. Hij stelde veel vragen over haar geloof. Na de oorlog kwam hij zelf tot geloof.

Wat maakt Corrie ten Boom zo uitzonderlijk? 'Ze vergaf haar vijanden na de oorlog'

Corrie ten Boom verborg Joden in haar huis in Haarlem. Maar dat is niet wat haar uitzonderlijk maakt, vindt de Amerikaanse auteur Larry Loftis. ‘Ze vergaf de man die haar verraden had. Ze stopte nooit met liefhebben.’

'In de wandelgangen van de Amsterdamse Stadsschouwburg was meteen sprake van paniek.'

Grote onrust onder schrijvers over mogelijke fusie boekenuitgevers

Auteurs uitgeverij De Bezige Bij zijn zeer bezorgd over plannen voor een fusie tussen uitgeefconcern WPG, waar De Bezige Bij onderdeel van is, en VBK Uitgevers, eigenaar van onder meer de literaire uitgeverijen Atlas Contact en Ambo Anthos.

Angela Saini: ‘Ik geloof niet dat een samenleving automatisch beter is als vrouwen de macht hebben.’

Mannen aan de macht, het is níét natuurlijk, volgens schrijver Angela Saini

‘Wat is van alle tijden?’, vroeg een journalist tijdens een interview aan popster Taylor Swift. ‘Het patriarchaat’, antwoordde ze zonder aarzelen. Maar niets is minder waar, ontdekte wetenschapsjournalist Angela Saini.