‘Juist SGP moet voorstander zijn van islamitisch onderwijs’

John Exalto Boeken
John Exalto | beeld Carel Schutte
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In zijn boek Van wie is het kind? vertelt historisch pedagoog John Exalto het verhaal van twee eeuwen onderwijsvrijheid in Nederland. Het boek is mede mogelijk gemaakt door de projectgroep ‘Vrijheid van onderwijs’, waarin enkele reformatorische organisaties samenwerken onder het motto: ‘2017. Honderd jaar vrijheid van onderwijs’. Ook de Vrije Universiteit en Verus, de Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, hebben een financiële bijdrage aan het boek geleverd.

In christelijke kring wordt gesproken van honderd jaar onderwijsvrijheid, maar in uw boek blijkt dat toch anders te zijn.

John Exalto: ‘Het jaartal 1917 is niet zo belangrijk als het thema van de reformatorische projectgroep suggereert: ‘2017. Honderd jaar vrijheid van onderwijs’. Vrijheid van onderwijs is er al sinds 1848, dankzij de Grondwet van Thorbecke. In 1848 werd alleen het openbaar onderwijs door de staat betaald. In 1917 zijn bijzonder en openbaar onderwijs financieel gelijkgesteld. Tussen 1848 en 1917 zijn er veel stappen in die richting gezet.’

Uw boek wordt mede mogelijk gemaak …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?