Het offer van Knausgård

Karl Ove Knausgård vertelt in zijn romans pijnlijk open over de mensen in zijn omgeving. Je kunt hun gezichten zo terugvinden op internet. Boeken
Karl Ove Knausgård vertelt in zijn romans pijnlijk open over de mensen in zijn omgeving. Je kunt hun gezichten zo terugvinden op internet. | beeld ap / Bernd von Jutrczenka
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Karl Ove Knausgård is enorm succesvol – alleen maar door over zijn eigen saaie leven te vertellen. Het grote succes van Knausgårds bijna vierduizend pagina’s tellende bekentenisliteratuur gaat in tegen veel wetten en principes van de romankunst. Mijn Strijd valt niet zozeer op door een bloemrijke stijl of ingenieuze plotlijnen, maar is vooral een pijnlijk eerlijke beschrijving van het dagelijks leven van de auteur en zijn gezin.

Wie zich door de zes dikke delen heen worstelt, wandelt met Knausgård en zijn kinderen mee naar speeltuin, winkel en crèche. Zelfs boodschappenlijstjes en fruithapjes krijgen in Mijn Strijd een volwaardige plaats.

In Noorwegen is Mijn Strijd zo populair dat kantoren Knausgård-vrije dagen hebben ingesteld waarop het bij de koffieautomaat niet is toegestaan de zesdelige cyclus te bespreken. Duizenden andere schrijvers voelen eveneens de behoefte hun sores te delen met de buitenwereld. Hoe komt het dat juist het dagelijks ­leven van de schuwe en introverte Knausgård zo veel mensen raakt?

Knau …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?