Het nazisme was geen bedrijfsongeval

Autofabrikant Henry Ford ontvangt van twee Duitse diplomaten het grootkruis van de ‘Orde van verdienste van de Duitse adelaar’, op 30 november 1938. Het is de hoogste onderscheiding van  de nazi’s voor buitenlanders. Hitler was een bewonderaar van de sterk antisemitische Henry Ford. Boeken
Autofabrikant Henry Ford ontvangt van twee Duitse diplomaten het grootkruis van de ‘Orde van verdienste van de Duitse adelaar’, op 30 november 1938. Het is de hoogste onderscheiding van de nazi’s voor buitenlanders. Hitler was een bewonderaar van de sterk antisemitische Henry Ford. | beeld ap
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Waar kwam het nationaalsocialisme vandaan? Waar vond het aansluiting? De Franse filosoof Jean-Louis Vullierme fileert de westerse beschaving en komt tot schokkende conclusies. Maar hij gebruikt ook erg grote woorden.

Aan de muur van Hitlers privékantoor hing een groot portret van de Amerikaanse autofabrikant Henry Ford. En op een tafel in de wachtkamer lagen allemaal boeken van diezelfde Ford, boeken over de ‘Internationale Jood’, ‘joodse activiteiten’ en ‘joodse invloeden’.

Al in het begin van de jaren twintig – de latere Duitse Führer was nog niet veel meer dan een obscure politicus in Beieren – signaleerde The New York Times de meer dan gewone belangstelling van Adolf Hitler voor het antisemitische gedachtegoed van Henry Ford.

Dat veelzeggende …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?