Gods eiland

Liesbeth Goedbloed Boeken
Liesbeth Goedbloed | beeld Ellis van der Beek
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het thema van de Boekenweek is ‘natuur’. Welke auteur heeft daar het mooist over geschreven? Zeven ND-recensenten kozen hun favoriete citaat en leggen uit waarom deze natuurbeschrijving hen raakt.

‘De velden eindigen ergens, je ziet niet hoe, verliezen zich in de verte tegen boomen of struikgewas. En dan is er een fantastisch gouden wolk boven ’t graan, hij stijgt uit ’t graan op, hij schittert en breidt zich uit naar boven en naar rechts. Het oordeel. Ik stap af, ik wacht den Heer. De wolk wandelt, hij wandelt naar rechts en komt ook dichter bij. En dan doemt er iets op uit ’t gouden stof, het is eerst niet duidelijk, wat er opdoemt, maar de Heer is ’t niet.’

Een oorlogswinter, en armoe overal: twee mannen komen elkaar tegen tussen de lege winkels en de aangevroren sneeuw. Dikschei en Flip zijn oude vrienden. Bij surrogaatkoffie en opgespaarde, nagetelde sigaartjes ­halen ze herinneringen op aan betere tijden: aan hun gezamenlijke fietstochtjes.

Als alle mensen zijn ze een Insula Dei, een eiland van God: achter hun ogen bewaren ze de herinneringen aan een landschap dat troosten kan, ook als het allang verdwenen en vernietigd is, ten prooi gevallen aan de vooruitgang of aan de oorlog en de winter.

Het is een verhaal dat in de Nederlandse ta …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?