‘God is een dans’

Verlossing is volgens Richard Rohr als een ‘omarming van God’ en een ‘ons toelaten tot en ons opnemen in de goddelijke dans’. Boeken
Verlossing is volgens Richard Rohr als een ‘omarming van God’ en een ‘ons toelaten tot en ons opnemen in de goddelijke dans’. | beeld ap / Chris Monroe
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Westerse christenen zien God teveel als onbeweeglijk en op afstand. Terwijl God juist in zichzelf ‘relatie’ is en vanuit zijn Wezen de mens wil opnemen in de gemeenschap van Vader, Zoon en Geest, stelt priester Richard Rohr.

De onlangs overleden Nederlandse theoloog Harry Kuitert noemde de drie-eenheidsleer ‘een manier van zeggen die de christenheid erop na houdt als ze niet geheel en al wil zwijgen’. Hij parafraseerde zo de kerkvader Augustinus die met deze uitspraak uitdrukking wilde geven aan het mysterie van Gods wezen.

Maar in tegenstelling tot Augustinus, vond Kuitert dat de leer van de drie-eenheid geen ‘inzicht verschaffende of een verantwoording aanreikende leer’ is. Hij noemde het minachtend ‘heilige speculatie’.

Dit illustreert een probleem dat grote delen van het christendom sinds lang kenmerkt: als …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?