Luister naar

Gerda van Wageningen worstelt niet met pen en papier

Nieuws
Sinds 1979 verschijnen er jaarlijks zon drie boeken van haar hand. Deze maand verscheen de honderdste: Onrustig hart. Gerda van Wageningen schreef de afgelopen 33 jaar streekroman na streekroman. Deze maand rolde haar honderdste boek van de drukpers.
Linda Stelma Linda Stelma
zaterdag 28 januari 2012 om 07:42
Gerda van Wageningen worstelt niet met pen en papier
Gerda van Wageningen worstelt niet met pen en papier

Gewoonlijk blijft Gerda van Wageningen (65) het liefst buiten de spotlights. Maar met het verschijnen van haar honderdste roman maakt ze een uitzondering. Ze staat in kranten en geeft interviews op radio en tv. Het is bijna een mediahype, zegt de auteur van streekromans lachend. Van Wageningen schreef haar eerste roman, Rijpend geluk in 1979. Dat boek speelt zich af op een boerderij op Schouwen-Duivenland. Haar meest recente werk, Onrustig hart, speelt zich af in Oud-Beijerland, de huidige woonplaats van de auteur. Het gaat over de komst van een suikerfabriek aan het begin van de vorige eeuw. Afgelopen zaterdag werd het eerste exemplaar tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigd aan de burgemeester van Oud-Beijerland. Er verscheen ook een glossy Gewoon Gerda en een cadeaubox met vijf boeken.

Wie is Gerda van Wageningen?

Ik ben een doodgewone vrouw die toevallig een talent heeft meegekregen van onze lieve Heer. Je moet wel aan de slag gaan met dat talent; je hebt het niet voor niets gekregen. Denk maar aan de Bijbelse gelijkenis van de talenten.

U bent getrouwd en heeft kinderen...

Ik ben getrouwd geweest. Mijn man en ik zijn gescheiden. We hebben twee zonen. Die zijn inmiddels 41 en 43.

Hoe ziet uw gemiddelde dag er uit?

Ik ben een uitgesproken ochtendmens. Om zes uur sta ik fris en energiek naast mijn bed. Om acht uur heb ik ontbeten en de hond uitgelaten. Dan ga ik achter mijn computer zitten om lekker een paar uur te werken. s Middags heb ik dan tijd voor wat andere dingen. Ik golf graag en houd van vogels kijken. Ik heb een grote kring vriendinnen. En ik bezoek graag musea.

Hoe kwam u ooit op het idee te gaan schrijven?

Ik vond dat leuk. Ik stuurde eens wat op naar een uitgever en die was meteen enthousiast. Ik werd al gauw gevraagd voor een tweede boek.

Heeft u wel eens een ander genre geprobeerd?

Nee. Je kunt rustig stellen dat ik geen literaire roman kan schrijven. Maar ik denk dat je ook kunt zeggen dat Harry Mulisch geen streekroman kan schrijven.

Frustreert het u dat sommige mensen neerkijken op streekromans?

Nee. Ik kan er ook niets aan veranderen. Er is onderzoek gedaan naar de lezers van streekromans. Die worden ook gelezen door hoogopgeleiden. Het is mooi dat je én streekromans hebt, én andersoortige boeken. En de afgelopen 25 jaar hebben mijn boeken ieder jaar in de top tien van meestgelezen boeken in de bibliotheek gestaan. Ik vind dat prachtig. Dat is ook de ijdelheid van de schrijver. Die wil gelezen worden.

Wat leest u zelf graag?

Ik houd het meest van non-fictie omdat ik heel leergierig ben.

Waar haalt u de inspiratie vandaan?

Meestal schrijf ik over mensen die ik ontmoet. Maar ik schrijf ook wel eens naar aanleiding van eigen ervaringen. Ik heb bijvoorbeeld een boek geschreven over dementie. Mijn moeder is de laatste vier jaar van haar leven dement geweest. Dat is heel ingrijpend.

Heeft u wel eens een writers-block?

Ik schrijf heel gemakkelijk; ik worstel niet met pen en papier. Ik heb wel eens een dagje dat ik denk: Dit wordt niets. Dan ga ik gewoon de natuur in en kan ik lekker nadenken.

Speelt het geloof een rol in uw boeken?

Vooral in de historische romans die ik heb geschreven speelt het geloof een rol. Je had vroeger veel gesloten gemeenschappen waar hetgeloof een grote rol speelde. In mijn moderneromans speelt het geloof geen grote rol. Ik hebniet de behoefte om daarin iets uit te dragen.Maar ik houd wel rekening met mijn lezers.

Wat betekent het geloof voor u?

Ik heb een orthodox christelijk-gereformeerde achtergrond maar daar ben ik toch wat anders tegenaan gaan kijken. Ik noem mezelf buitenkerkelijk-religieus.

Maar u gelooft wel in God?

Absoluut.

Bent u rijk geworden van uw boeken?

Wat is rijk? Je bent rijk als je gezond bent en als het je kinderen goed gaat. Maar ik kan er plezierig van leven, ja. Ik heb geen behoefte aan miljoenen.

Heeft u nog ideeën voor meer boeken?

Ik mag dan 65 zijn, dan stopt het, denk ik, nog niet. Er borrelen nog genoeg ideeën in me op.


Streekromans

Het lezen van familie- en streekromans is niet minder geworden dan twintig jaar terug, stelt uitgeverij Kok. In de boekwinkels loopt het wel wat terug, maar de verkoop van boeken via online winkels stijgt. Sinds 2010 worden er meer streekromans geleend bij de bibliotheek. En het aantal streek- en familieromans dat tweedehands wordt verhandeld op marktplaats en bol.com is explosief gestegen. We merken ook dat meer en meer abonnees van de boekenseries waar Gerda van Wageningen voor schrijft, samen één abonnement delen. Je ziet een verschuiving van bezit naar gebruik, aldus Floris Jonker van de uitgeverij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Arbeiderswoningen in de Suikerbakkersgang in de Jordaan in Amsterdam in 1895.

De mooiste en de belangrijkste dingen van het moderne leven zijn zó negentiende-eeuws

‘Dat is zó negentiende-eeuws’, wordt er wel gezegd van iets wat achterhaald zou zijn. Maar de grootste zegeningen van de moderne tijd komen uit de negentiende eeuw: van de koude douche tot de parlementaire democratie.

'Migrant Mother' Florence Owens Thompson, en haar kinderen, gefotografeerd door Dorothea Lange (1936).

Jongste Pulitzer Prize winnaar Josephine Johnson schrijft een boek met tijdloze aantrekkingskracht

In weinig woorden schetst Josephine Johnson één beklemmend lang, verschrikkelijk jaar van een arm boerengezin tijdens de depressie. Daarmee wint ze als jongste auteur ooit de Pullitzer Prize.

Murat Isik

De roman die 'de Bijlmer een gezicht gaf' heeft eindelijk een vervolg

Van de Bijlmer naar San Francisco; met het betreden van de nieuwe, vrije wereld is Metin vastbesloten zijn oude zelf achter te laten. Eindelijk kunnen we lezen hoe het hem is vergaan in het nieuwe boek van Murat Isik.

Corrie ten Boom met de Duitse luitenant Hans Rahms in 1951. Rahms was haar ondervrager toen ze gevangen zat in Scheveningen. Hij stelde veel vragen over haar geloof. Na de oorlog kwam hij zelf tot geloof.

Wat maakt Corrie ten Boom zo uitzonderlijk? 'Ze vergaf haar vijanden na de oorlog'

Corrie ten Boom verborg Joden in haar huis in Haarlem. Maar dat is niet wat haar uitzonderlijk maakt, vindt de Amerikaanse auteur Larry Loftis. ‘Ze vergaf de man die haar verraden had. Ze stopte nooit met liefhebben.’

'In de wandelgangen van de Amsterdamse Stadsschouwburg was meteen sprake van paniek.'

Grote onrust onder schrijvers over mogelijke fusie boekenuitgevers

Auteurs uitgeverij De Bezige Bij zijn zeer bezorgd over plannen voor een fusie tussen uitgeefconcern WPG, waar De Bezige Bij onderdeel van is, en VBK Uitgevers, eigenaar van onder meer de literaire uitgeverijen Atlas Contact en Ambo Anthos.

Angela Saini: ‘Ik geloof niet dat een samenleving automatisch beter is als vrouwen de macht hebben.’

Mannen aan de macht, het is níét natuurlijk, volgens schrijver Angela Saini

‘Wat is van alle tijden?’, vroeg een journalist tijdens een interview aan popster Taylor Swift. ‘Het patriarchaat’, antwoordde ze zonder aarzelen. Maar niets is minder waar, ontdekte wetenschapsjournalist Angela Saini.