Elke Duitser zijn eigen worst

Boeken
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De worst is een symbool van de nationale keuken van Duitsland. De variëteit in worsten weerspiegelt de verscheidenheid aan culturen binnen het land. Als je een worstenkaart van Duitsland zou maken, zie je dat de eenheid in Duitsland pas laat, in 1871, tot stand kwam. Elke streek kent zijn eigen worst.

München bijvoorbeeld kent de Weißwurst, een bleke, in heet water gewelde worst. Zoals de Italiaan voor elf uur zijn cappuccino drinkt, zo hoort de echte Beier voor twaalf uur zijn Weißwurst te consumeren, het liefst met een pul witbier. Even verderop is er de Nürnberger en de Regensburger. Er is Bratwurst uit Thüringen en Frankenland, Bregenwurst uit Sachsen en Teewurst uit Pommeren. Frankfurt am Main heeft de beroemde Frankfurter, een dunne, gerookte worst die al vanaf de dertiende eeuw wordt gegeten. De Frankfurter was lange tijd een delicatesse. Hij werd oorspronk …
Dit is 5% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief