Dokter Zjivago greep opnieuw naar afgeschaft christendom

Boris Pasternak op 23 oktober 1958, ergens op het platteland dicht bij Moskou. Het is de periode waarin hem de Nobelprijs voor de Literatuur zou worden toegekend. Na grote druk van de Sovjetautoriteiten weigert Pasternak de prijs. Boeken
Boris Pasternak op 23 oktober 1958, ergens op het platteland dicht bij Moskou. Het is de periode waarin hem de Nobelprijs voor de Literatuur zou worden toegekend. Na grote druk van de Sovjetautoriteiten weigert Pasternak de prijs. | beeld ap / Harold K. Milks
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Ik ken niet zo veel Russen. Maxim, Nadja, Lena en Kolja, veel verder reikt mijn ervaring met de Slavische bevolking niet. Net als veel anderen in het dorp namen mijn ouders vroeger voor een paar weken een kind uit de omgeving van Tsjernobyl in huis. Om aan te sterken, denk ik. Ik was een tiener en vond het allemaal bijzonder interessant.

Pas nadat ze vijf keer in bad was geweest, werden de voeten van Nadja een beetje schoon, herinner ik me bijvoorbeeld nog.

Lena belde, toen ze bij ons was, af en toe met haar moeder. Ik begreep niets van wat ze dan zei, maar had vaak wel de indruk dat ze heel bedroefd, of juist uitzinnig van vreugde was. Zodra de hoorn op de haak was gelegd, was dat ook meteen weer over. Wat er dan zo bijzonder was geweest dat er bij gehuild (of leek dat maar zo?) of gelachen moest worden, kwam ik niet te weten.

Ongeveer tien jaar later las ik als student voor het eerst een Russische klassieker: De gebroeders K …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?