De zwarte bladzijde van de NS

In de oorlog vervoerde de NS Joden van Westerbork naar grensstation Nieuweschans, het eerste deel van de route naar Auschwitz. Boeken
In de oorlog vervoerde de NS Joden van Westerbork naar grensstation Nieuweschans, het eerste deel van de route naar Auschwitz. | beeld herinneringscentrum kamp westerbork
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het transport van Joden is een zwarte bladzijde in de oorlogsgeschiedenis van de NS. President-directeur Roger van Boxtel spreekt per saldo van een ‘donkergrijs beeld’.

Als het over de Nederlandse Spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog gaat, duurt het nooit lang of de treinen die de Joden naar Westerbork vervoerden, komen ter sprake. Dat is ook hét thema in De Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd 1939-1945.

Toch gaat het boek over meer dan dat. De auteurs – spoorweghistoricus Guus Veenendaal, voormalig directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork Dirk Mulder en oorlogshistoricus David Barnouw – vertellen het verhaal van de NS tegen de achtergrond van de bezettingstijd. Wat er in het land werd gedacht en gedaan, was al snel te merken op het spoor.

Zo ei …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?