De nieuwe Philippe Claudel zal zeker verfilmd worden

De Franse auteur Philippe Claudel smoort De boom in het land van de Toraja gelukkig niet in zware ernst. Boeken
De Franse auteur Philippe Claudel smoort De boom in het land van de Toraja gelukkig niet in zware ernst. | beeld ap / Alessandra Tarantino
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De nieuwe roman van Philippe Claudel gaat over ouder worden en aftakeling. En is tóch hoopvol. De titel van de roman De boom in het land van de Toraja is gebaseerd op de traditionele manier waarop een stam op het Indonesische eiland Sulawesi omgaat met de dood: de voorbereidingen voor een uitvaart duren daar soms maanden.

En als jonge kinderen sterven, wordt hun lichaam in de holte van een boomstronk gelegd, afgedekt door takken en leem. Daarna groeit de boom dicht en stijgt het kind langzaam op naar de hemel.

De hoofdpersoon in De boom in het land van de Toraja is een filmregisseur van middelbare leeftijd. Tussen het maken van twee films in, doorgaans toch al een moment van bezinning en twijfel, beluistert hij een voicemailbericht van zijn beste vriend en producent Eugène, die droog meedeelt dat hij ‘een gemene kanker’ heeft. Daarmee begint een reeks bespiegelingen over dood, leven, vriendschap en liefde.

Dit is 8% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?