Campert, Hemingway en Parijs

Boeken
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Wat is toch de aantrekkingskracht die Parijs uitoefent op schrijvers en kunstenaars? Ernest Hemingway woonde er in de jaren twintig; hij schreef er een boek over, A Moveable Feast. Drie decennia later verruilde Remco Campert de Hollandse spruitjeslucht voor een meeslepend bestaan in de Franse hoofdstad. In zijn onlangs verschenen columnbundel Vandaag ben ik een lege kartonnen doos reist Campert er vaak in gedachten naar terug.

De gelijkenis tussen Hemingways herinneringen aan Parijs en de columnbundel van Campert dringt zich op omdat ook Camperts columns – eerder gepubliceerd in de Volkskrant – een memoire-achtig karakter hebben. Campert schrijft over zijn jeugd, over zijn vrienden, over de (danig uitgedunde) dichtersgeneratie waarvan hij deel uitmaakt.
Alweer jaren woonachtig te Amsterdam, is de hunkering naar Parijs maar moeilijk te onderdrukken. Met weemoed herinnert Campert zich de lichtstad, net zoals hij met weemoed terugdenkt aan het Franse dorpje Iviers, waar hij en zijn geliefde hun vakanties vi …
Dit is 20% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?