Bosch’ Tuin der lusten als zoekplatenboek

Boeken
beeld wikipedia
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Vijfhonderd jaar geleden overleed Jheronimus Bosch. Het Noordbrabants Museum wist in Bosch’ geboorteplaats ’s-Hertogenbosch belangrijke werken van Bosch te verwerven voor een tijdelijke tentoonstelling. Die is alweer voorbij, en voor Bosch’ topstuk ‘Tuin der lusten’ moesten we hoe dan ook afreizen naar het Prado in Madrid, want elk verzoek om bruikleen werd afgewezen. Maar er is nu een verhalenboek.

Bij gebrek aan het echte werk werd door de NTR een interactieve tour door het schilderij gemaakt, te zien op tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl. Voor wie thuis wil blijven en door andermans ogen wil kijken naar dit multi-interpretabele drieluik is er de verhalenbundel Nieuwe lusten, waarin tweeëntwintig schrijvers zich lieten inspireren door een detail uit het schilderij.

‘Jeroen Bosch is een en al dubbelzinnigheid. Dat vormt een probleem voor de theologie en de moraal, maar het is een zegen voor de kunst’, staat in de inleiding. Bosch’ drieluik is als een tekstloos prentenboek: je kunt er …
Dit is 7% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?