Onzeker weten: De bijl aan de wortel van de boom?

Recensie
De auteurs van Onzeker weten leggen de lat hoog. Ze willen ‘dwarse concepten’ introduceren, ‘onontgonnen terrein verkennen’, ‘binnenstebuiten keren wat vanzelfsprekend leek’. Slagen ze daarin?
Carin Slotboom Carin Slotboom
vrijdag 18 maart 2022 om 03:21 aangepast 07:06
Rikko Voorberg
Rikko Voorberg beeld Dick Vos

Bram Kalkman, Gerko Tempelman en Rikko Voorberg, alle drie theoloog en voorganger bij een kerk die zingeving wil brengen in een postmoderne tijd, dagen in Onzeker weten. Een inleiding in de radicale theologie de lezer uit te twijfelen aan alles wat vanzelfsprekend leek over God en geloof.  

Radicale theologie is een reactie op ontwikkelingen in de westerse ideeëngeschiedenis. Wat is er nog te geloven nadat Feuerbach, Marx, Freud en Nietzsche het geloof (en daarmee God) hebben ontmaskerd als een burgerlijke illusie? Radicale theologie wil breken met die burgerlijkheid en gaat daarom op zoek naar de wortels van het geloof - ‘radicaal’ komt van het Latijnse ‘radix’, dat inderdaad ‘wortel’ betekent. De auteurs gaan hiervoor te rade bij twee r..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Arbeiderswoningen in de Suikerbakkersgang in de Jordaan in Amsterdam in 1895.

De mooiste en de belangrijkste dingen van het moderne leven zijn zó negentiende-eeuws

‘Dat is zó negentiende-eeuws’, wordt er wel gezegd van iets wat achterhaald zou zijn. Maar de grootste zegeningen van de moderne tijd komen uit de negentiende eeuw: van de koude douche tot de parlementaire democratie.

'Migrant Mother' Florence Owens Thompson, en haar kinderen, gefotografeerd door Dorothea Lange (1936).

Jongste Pulitzer Prize winnaar Josephine Johnson schrijft een boek met tijdloze aantrekkingskracht

In weinig woorden schetst Josephine Johnson één beklemmend lang, verschrikkelijk jaar van een arm boerengezin tijdens de depressie. Daarmee wint ze als jongste auteur ooit de Pullitzer Prize.

Murat Isik

De roman die 'de Bijlmer een gezicht gaf' heeft eindelijk een vervolg

Van de Bijlmer naar San Francisco; met het betreden van de nieuwe, vrije wereld is Metin vastbesloten zijn oude zelf achter te laten. Eindelijk kunnen we lezen hoe het hem is vergaan in het nieuwe boek van Murat Isik.

Corrie ten Boom met de Duitse luitenant Hans Rahms in 1951. Rahms was haar ondervrager toen ze gevangen zat in Scheveningen. Hij stelde veel vragen over haar geloof. Na de oorlog kwam hij zelf tot geloof.

Wat maakt Corrie ten Boom zo uitzonderlijk? 'Ze vergaf haar vijanden na de oorlog'

Corrie ten Boom verborg Joden in haar huis in Haarlem. Maar dat is niet wat haar uitzonderlijk maakt, vindt de Amerikaanse auteur Larry Loftis. ‘Ze vergaf de man die haar verraden had. Ze stopte nooit met liefhebben.’

'In de wandelgangen van de Amsterdamse Stadsschouwburg was meteen sprake van paniek.'

Grote onrust onder schrijvers over mogelijke fusie boekenuitgevers

Auteurs uitgeverij De Bezige Bij zijn zeer bezorgd over plannen voor een fusie tussen uitgeefconcern WPG, waar De Bezige Bij onderdeel van is, en VBK Uitgevers, eigenaar van onder meer de literaire uitgeverijen Atlas Contact en Ambo Anthos.

Angela Saini: ‘Ik geloof niet dat een samenleving automatisch beter is als vrouwen de macht hebben.’

Mannen aan de macht, het is níét natuurlijk, volgens schrijver Angela Saini

‘Wat is van alle tijden?’, vroeg een journalist tijdens een interview aan popster Taylor Swift. ‘Het patriarchaat’, antwoordde ze zonder aarzelen. Maar niets is minder waar, ontdekte wetenschapsjournalist Angela Saini.