Hoe 9/11 negen mensenlevens veranderde

Recensie
‘... om een tastbare fantasie te schrijven (componeren) naar aanleiding van 9/11, ik bedoel ..., dat zou vulgair zijn.’ Componist Steve Reich sprak zich zo ooit uit in een interview met The New York Times. Hij bedoelde te zeggen dat de gebeurtenis te verschrikkelijk was om daar een compositie over te schrijven en vervolgens waardering voor te ontvangen. Toch schreef hij in 2010 uiteindelijk ‘9/11 voor strijkkwartet en tape’, en wel om stem te geven aan het verdriet van de betrokkenen.
Kees van der Leer
vrijdag 8 oktober 2021 om 02:01
Afbeelding
beeld

Schrijfster Laila Lalami (1968, Rabat, Marokko, professor creative writing aan de universiteit van Californië) schreef in 2019 The other americans, nu sterk vertaald als De zaak aan Highway 62. Haast terloops wordt 9/11 benoemd in dit boek wanneer de moeder naar CNN-beelden kijkt van de brandende Twin Towers. De indirecte impact van het drama maakt Lalami echter krachtig duidelijk in de levens van negen personen. Centraal staat de familie Guerraoui die een onrustig Marokko in de tachtiger jaren verlaat om een bestaan op te bouwen in de VS. Het boek begint met een aanrijding waarbij de vader komt te overlijden. Was dit slechts een ongeluk? Lalami geeft ons inzage in de levens rondom deze vader, en in het leven van de vader zelf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bas von Benda-Beckmann: 'De verhalen die ik van jongs af aan hoorde, hadden invloed op mijn leven.'

Bas von Benda-Beckmann dook in zijn familiegeschiedenis. 'Ik wilde weten hoe nazistisch mijn familie was'

Je vrienden kun je uitkiezen, maar je familie niet. Toch móést zijn beladen familiegeschiedenis een keer verteld worden, dat wist historicus Bas von Benda-Beckmann. ‘Al kostte het me twintig jaar!’ Dat werden er tien.

Benito Mussolini in 1943, in burgerpak en van macht beroofd, gevangen door de Duitse oorlogsfotograaf Toni Schneiders.

Populisme is een sluipend gif. 'Leer van het verleden', zeggen een Italiaan en De Slimste Mens

Democratie is geen ‘hoogstammige boom’, zegt Antonio Scurati, maar een ‘kwetsbare wijnrank’. Zonder onderhoud sterft die. Populisme is de bijl aan de wortel, vindt Maarten van Rossem. Maar de stam is sterker dan gedacht.

Dan Saladino: 'Onze kinderen moeten weten waar ons voedsel vandaan komt.'

Culinair journalist Saladino reisde de wereld rond langs 34 'bedreigde voedselsoorten'

De smaak van een zoete kokosnoot, de Deense platte oester en zoute schapenkaas uit de bergen van Albanië. Het zijn dingen die we misschien nooit meer zullen proeven. 'Terwijl we rustig dooreten, sterft ons voedsel'

Het is betekenisvol dat Daniel haar eigen ziektesymptomen niet het onderzoeken waard vond.

In haar boek verbindt Hanna Bervoets de opkomst van technologie en een liefdesgeschiedenis aan elkaar

Met Leer me alles wat je weet schrijft Hanna Bervoets een boek dat anders is dan alles wat ze eerder schreef. Dit is geen 'experimenteel proza', maar veel meer het verhaal van een tijdperk.

Chinees jongetje zwaait met de Russische en Chinese vlag bij een staatsbezoek van Vladimir Poetin aan Peking.

Waarom Oekraïense militairen bang zijn dat zij door het Westen in de steek worden gelaten

De Russische invasie in Oekraïne is geen op zichzelf staande agressie. Hoe afschuwelijk dat geweld ook is, er is veel meer aan de hand. Dat zegt Jim Sciutto in zijn recent verschenen The Return of Great Powers.

Abdulrazak Gurnah: 'Toen ik aankwam ik Engeland, had ik te maken met de typische moeilijkheden van een vreemdeling. Als je nog zo jong bent, en je komt van zo ver, dan begrijp je eigenlijk niets van hoe het werkt op die nieuwe plek.'

Nobelprijswinnaar Gurnah heeft oog voor schrijnende kolonisatiegeschiedenis: 'Onrecht moet benoemd worden'

Abdulrazak Gurnah was tot 2021 een onbekende schrijver - en toen won hij de Nobelprijs voor Literatuur. Hij verliet als 18-jarige Zanzibar en belandde in Engeland. ‘Ik had het niet eens door als mensen racistisch deden.’