De beste diplomaten hebben geen diploma’s

Recensie
Vijf weken lang reisde Robert Gersony rond in Rwanda. In augustus vonden de laatste slachtpartijen van de genocide nog plaats. De Amerikaan en zijn door de UNHCR ingestelde team zagen 91 gruwelijke plekken, spraken ruim tweehonderd mensen en waren bij honderd dorpsvergaderingen. Korte tijd later was er een volstrekt feitelijk ‘Gersony Report’, waarin stond dat de RPF van Paul Kagame, in westerse ogen de bevrijders en nu nog aan de macht in Rwanda, moedwillig en zonder militaire noodzaak 25.000 tot 45.000 mensen had vermoord, doorgaans Hutu’s of oppositionele Tutsi’s. Details lekten uit via de media; de VN betitelde het rapport bij navraag als ‘niet bestaand’. De betrekkingen met Kagame waren belangrijker.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 15 januari 2021 om 01:40
Afbeelding
beeld

Precies drie jaar later was Gersony terug in de regio. Hij schreef een baanbrekend nieuw rapport waarin grondig verslag werd gedaan van een geheimzinnige beweging in het noorden van Oeganda: Het Verzetsleger van de Heer. Dat rapport mocht wel. Het was dan ook een opdracht van de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Kampala.

In zijn lange loopbaan als freelance diplomatiek veldonderzoeker interviewde Gersony achtduizend mensen tijdens 54 reizen en onderzoeksmissies. Opdrachtgevers waren vaak VN-onderdelen, Amerikaanse overheden en hulpkorpsen als USAID. Zijn rapporten werden zo gewaardeerd dat hij bij terugkomst soms meteen bij de ministers of president langs moest om zelf verslag te doen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Arbeiderswoningen in de Suikerbakkersgang in de Jordaan in Amsterdam in 1895.

De mooiste en de belangrijkste dingen van het moderne leven zijn zó negentiende-eeuws

‘Dat is zó negentiende-eeuws’, wordt er wel gezegd van iets wat achterhaald zou zijn. Maar de grootste zegeningen van de moderne tijd komen uit de negentiende eeuw: van de koude douche tot de parlementaire democratie.

'Migrant Mother' Florence Owens Thompson, en haar kinderen, gefotografeerd door Dorothea Lange (1936).

Jongste Pulitzer Prize winnaar Josephine Johnson schrijft een boek met tijdloze aantrekkingskracht

In weinig woorden schetst Josephine Johnson één beklemmend lang, verschrikkelijk jaar van een arm boerengezin tijdens de depressie. Daarmee wint ze als jongste auteur ooit de Pullitzer Prize.

Murat Isik

De roman die 'de Bijlmer een gezicht gaf' heeft eindelijk een vervolg

Van de Bijlmer naar San Francisco; met het betreden van de nieuwe, vrije wereld is Metin vastbesloten zijn oude zelf achter te laten. Eindelijk kunnen we lezen hoe het hem is vergaan in het nieuwe boek van Murat Isik.

Corrie ten Boom met de Duitse luitenant Hans Rahms in 1951. Rahms was haar ondervrager toen ze gevangen zat in Scheveningen. Hij stelde veel vragen over haar geloof. Na de oorlog kwam hij zelf tot geloof.

Wat maakt Corrie ten Boom zo uitzonderlijk? 'Ze vergaf haar vijanden na de oorlog'

Corrie ten Boom verborg Joden in haar huis in Haarlem. Maar dat is niet wat haar uitzonderlijk maakt, vindt de Amerikaanse auteur Larry Loftis. ‘Ze vergaf de man die haar verraden had. Ze stopte nooit met liefhebben.’

'In de wandelgangen van de Amsterdamse Stadsschouwburg was meteen sprake van paniek.'

Grote onrust onder schrijvers over mogelijke fusie boekenuitgevers

Auteurs uitgeverij De Bezige Bij zijn zeer bezorgd over plannen voor een fusie tussen uitgeefconcern WPG, waar De Bezige Bij onderdeel van is, en VBK Uitgevers, eigenaar van onder meer de literaire uitgeverijen Atlas Contact en Ambo Anthos.

Angela Saini: ‘Ik geloof niet dat een samenleving automatisch beter is als vrouwen de macht hebben.’

Mannen aan de macht, het is níét natuurlijk, volgens schrijver Angela Saini

‘Wat is van alle tijden?’, vroeg een journalist tijdens een interview aan popster Taylor Swift. ‘Het patriarchaat’, antwoordde ze zonder aarzelen. Maar niets is minder waar, ontdekte wetenschapsjournalist Angela Saini.