CU kaart situatie Iran aan

DEN HAAG - ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind gaat donderdag de situatie in Iran aan de kaak stellen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vorige week werd bekend dat een christelijk, Iraans echtpaar is overleden na geweld van de geheime politie in Iran. Voordewind reageerde geprikkeld op de vraag of hij niet meer succes zou hebben als hij zich richtte op deze situatie, in plaats van op de kansloos geachte lobby voor een boycot van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. ,,Als ChristenUnie zijn we constant druk bezig met de situatie van christenen in Iran, en ook de rest van de wereld.

Ook vraagt Voordewind zich af hoe serieus minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) denkt over gastransacties met Iran. De bewindsvrouw heeft afgelopen weekend op haar weblog geschreven dat het haar missie is om Nederland tot gasrotonde van Noordwest Europa te maken. ,,Wie weet komt ooit de tijd dat op één van de aanlandingsplaatsen die Nederland dan rijk is per tankschip uit Angola of Iran het aardgas Nederland binnenstroomt. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) attendeerde de politicus met een brief op de uitspraken van de minister.

De CU-parlementariër vindt dat Nederland geen handelsrelaties moet aangaan met een land dat mensenrechten schendt, zoals Iran. Volgens hem is het ook Europees beleid om voorzichtig te zijn met zulke contacten. Het recentelijke geweld tegen christenen zal Voordewind ook meenemen in zijn gesprek met vertegenwoordigers van het ministerie.

Vorige week werd bekend dat een christelijk, Iraans echtpaar is overleden na geweld van de geheime politie in Iran. Voordewind reageerde geprikkeld op de vraag of hij niet meer succes zou hebben als hij zich richtte op deze situatie, in plaats van op de kansloos geachte lobby voor een boycot van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. ,,Als ChristenUnie zijn we constant druk bezig met de situatie van christenen in Iran, en ook de rest van de wereld. Ook vraagt Voordewind zich af hoe serieus minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) denkt over gastransacties met Iran. De bewindsv …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?