22 oktober 2020 om 03:00
Afbeelding
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Met wat meer Roomse soepelheid had de Radboud zijn mondiaal verband kunnen bewaren

Dat deden katholieken anders dan protestanten: de identiteit van hun organisaties funderen en bewaken. Gereformeerden zochten vaste grond in formulieren, statuten en confessies - daar kon je een handtekening onder vragen. Bevindelijken begrensden hun erf met uiterlijke kenmerken: ‘daad, praat, gelaat en gewaad’, en met een palet predikanten in hun besturen. Maar katholieke organisaties hadden het kortste lijntje met hun kerkregering: zij stonden direct onder episcopaal toezicht. Honderd jaar na het overlijden van Abraham Kuyper, vermeend architect van de Nederlandse verzuiling, wordt weer een monument uit die traditie geneutraliseerd: de Radboud Universiteit in Nijmegen mag zich niet meer katholiek noemen. De aanleiding is dat het stichtingsbestuur van de universiteit zich met hulp van de burgerlijke rechter heeft ontworsteld aan zijn statutaire plicht om nieuwe bestuursleden te laten goedkeuren door de bisschoppenconferentie. En dat accepteerde het Nederlandse kerkbestuur niet.

Een student zal de levensbeschouwelijke traditie en oriëntatie van zijn universiteit allicht ergens anders zoeken dan in de bestuurskamer: eerder in onderwijs en onderzoek, in de selectie van medewerkers of in medisch-ethische standaarden van het academisch ziekenhuis. Maar daarop hebben de bisschoppen al eerder ieder zicht en toezicht verloren. In Nijmegen afgestudeerde theologen moesten voor hun kerkelijke kwalificatie al uitwijken naar de Katholieke Universiteit in Leuven. Hun laatste bolwerk was het bisschoppelijk toezicht op de benoeming van bestuurders - de lieden met wie je als student, onderzoeker of docent het minst te maken hebt. Zo bezien is het seculariseren van die benoemingsprocedure een finale formaliteit. Nu alleen nog het briefpapier en de gevelteksten aanpassen - wat overigens een kostbare klus kan zijn.

En toch is het een pijnlijk verlies. Die katholieke identiteit van de Radboud was namelijk helemaal geen regionaal spoortje van oud-Hollandse verzuiling. Overal ter wereld zijn er immers katholieke universiteiten. En lang niet overal wordt het voltallige bestuur daarvan door de bisschoppen benoemd. De alles-of-niets-koers van het Nederlandse episcopaat vertoont dus een haast gereformeerde rechtlijnigheid. Met wat meer roomse soepelheid had de Radboud zijn band kunnen bewaren met de ruim tweehonderd leden van de Internationale Federatie van Katholieke Universiteiten (IFCU), die in 1924 nota bene gegrond werd door de academies van Nijmegen en Milaan. En dat is toch een van de rijkste meerwaarden van het katholicisme: dat men zich opgenomen weet in een mondiaal verband. Dat gaat nu teloor in kerkelijk provincialisme.

Sjirk Kuijper

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.

Afbeelding

Geert Wilders wil zo graag regeren, dat hij nu ook zijn geliefde Nexit in de ijskast zet

En weer verdwijnt een PVV-kroonjuweel in de ijskast: de nexit, het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Geert Wilders is niets te gek om de kabinetsformatie te laten slagen.

Afbeelding

Haatroepertjes in de klas zijn nog jong. Maar dit is het eerste wat ze moeten leren

Er gaat iets verkeerd, wanneer een Joodse man niet rustig boodschappen kan doen, of als een concert wordt verstoord. ‘Laat niemand meer zwijgen, stop antisemitisme nu’, klonk het in de Tweede Kamer. Maar hoe?