Luister naar

Kinderen van opgesloten ouders Xinjiang in weeshuizen gestopt en onderworpen aan assimilatiepolitiek

Nieuws
De Chinese overheid voert een systematisch beleid om kinderen van in Xinjiang opgesloten ouders in internaten of weeshuizen te plaatsen, waar zij onderworpen worden aan een assimilatiepolitiek.
Leen Vervaeke / vk
dinsdag 20 oktober 2020 om 03:02 aangepast 09:28
Archieffoto uit juni 2019 van een Oeigoerse met kinderen op straat in Kashgar in de Chinese provincie Xinjiang.
Archieffoto uit juni 2019 van een Oeigoerse met kinderen op straat in Kashgar in de Chinese provincie Xinjiang. beeld afp / Greg Baker

Amsterdam

In Xinjiang verbleven in 2019 ruim 880.000 kinderen in internaten, 76 procent meer dan in 2017. Het gaat vooral om kinderen van geïnterneerde ouders. Dat blijkt uit een rapport van datawetenschapper Adrian Zenz. Eerder werd al bekend dat kinderen van in Xinjiang opgesloten ouders vaak uit huis worden geplaatst, maar het is voor het eerst dat aangetoond wordt dat dit op zo'n grote schaal gebeurt.

Zenz, die al jaren de situatie in Xinjiang bestudeert, baseert zijn rapport op duizenden overheidsdocumenten. Het is voor journalisten moeilijk de bevindingen ter plaatse te verifiëren, aangezien zij niet vrij in de regio kunnen reizen en met bronnen kunnen spreken. Zenz zegt in de documenten een patroon te zien, waarbij kinderen met één opgesloten ouder naar internaten worden gestuurd, en kinderen met twee opgesloten ouders naar internaten of weeshuizen.

Kinderen worden uit hun familie-omgeving losgemaakt, mogen hun moedertaal niet meer spreken, en hun wordt geleerd om ‘het moederland lief te hebben', aldus een overheidsdocument. Volgens Zenz zijn de internaten en weeshuizen ‘een werktuig voor assimilatie'.

De Chinese autonome regio Xinjiang, waar de helft van de bevolking van Oeigoerse of andere islamitische afkomst is, was jarenlang het toneel van etnische spanningen en terreuraanslagen. Om daar een eind aan te maken, stuurt de Chinese overheid sinds 2016 steeds meer Oeigoeren en leden van andere minderheden naar heropvoedingskampen, die ze zelf trainingscentra noemt.

Volgens het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie zijn de afgelopen jaren minstens 1 miljoen mensen opgesloten. In diezelfde periode is in Xinjiang ook het aantal kinderen in internaten en weeshuizen enorm toegenomen, en zijn in scholen massaal slaapzalen bijgebouwd. Tussen 2018 en 2020 is 800.000 vierkante meter extra slaapruimte gecreëerd, in 177 scholen.

Veel van de internaten zijn zwaar beveiligd, en leerlingen ‘leven en studeren er onder het waakzame oog van een gesofisticeerd hightech surveillance-apparaat', aldus Zenz. De Chinese overheid ziet internaten als een geschikte vorm van opvang voor ‘kinderen in moeilijke omstandigheden’, onder wie ook achtergebleven kinderen van arbeidsmigranten of kinderen uit arme gezinnen. Maar in Xinjiang vallen ook kinderen van in heropvoedingskampen opgesloten ouders daaronder.

Van alle schoolplichtige kinderen in Xinjiang zit 30 procent op internaat. In andere arme gebieden in China is dat 15 procent. In de overheidsdocumenten wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘enkel behoeftige kinderen’ (één ouder opgesloten) en ‘dubbel behoeftige kinderen’ (twee ouders opgesloten). De eerste groep zit vooral op internaat, de tweede groep vooral in weeshuizen.

In sommige gevallen worden baby’s van 1 jaar al uit huis geplaatst, vanaf de vierde graad (10-11 jaar) is het zelfs verplicht. In het district Yarkand bevindt 92 procent van de kinderen van opgesloten ouders vanaf de vierde graad zich in een vorm van staatsopvang.

overladen met propaganda

In de internaten worden de leerlingen bijna uitsluitend in het Mandarijn onderwezen en dagelijks overladen met politieke propaganda. De kinderen worden aangemoedigd brieven te schrijven of korte video’s op te nemen voor hun ouders in detentie. Volgens een ex-gedetineerde in The Economist mogen ouders in heropvoedingskampen bij goed gedrag videochatten met hun kinderen, maar moeten zij zich tijdens zo’n gesprek positief uitlaten over hun detentie.

Volgens datawetenschapper Zenz toont de systematische uithuisplaatsing van kinderen in Xinjiang dat Peking zijn strategie om opstandige minderheden te onderwerpen aan het verschuiven is, van internering naar mechanismen van langdurige sociale controle. 'Door kinderen van hun ouders af te scheiden en zichzelf tot primaire ouder te maken, beweegt de staat naar een cruciale fase van zijn dwingende project van social re-engineering in de regio', aldus wetenschapper Zenz. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.