Luister naar

Welke (nieuwe) podcasts zijn het luisteren waard? Vandaag: Holy Hits

Recensie
Voor de grote liefhebber van muziek van christelijke artiesten, is Holy Hits geen onbekende naam. Martine ten Klooster presenteert het EO-programma alweer een tijdje op NPO Radio 2. Live vooral geschikt voor nachtbrakers dan wel vroege vogels, want zaterdagochtend tussen vier en zes is niet voor iedereen weggelegd.
woensdag 22 juli 2020 om 16:00 aangepast 20:38
Afbeelding
beeld eo

Sinds mei dit jaar is er ook een gelijknamige podcast, waarin er meer dan op de radio tijd is om de diepte in te gaan rond christelijke muziek. Ten Klooster wordt bijgestaan door haar twee vaste gasten, Bert Bos (bassist van de band Trinity) en zanger Matthijn Buwalda. Leuk, want Bos en Buwalda weten veel van muziek en kennen de (christelijke) muziekwereld ook nog eens van binnenuit. Ze vertellen daarbij eerlijke verhalen. Zo loopt Bos niet weg voor het toch enigszins mislukte voornemen van Trinity om mainstream door te breken en doet Buwalda uit de doeken dat hij in een song oorspronkelijk een scheldwoord had zitten, maar deze op het laatste moment - met het oog op zijn publiek - toch sneuvelde.

Holy Hits is overigens niet vanaf de eerste minuut een soepel lopende machine, maar dat is ook wel weer charmant. Als een geluidseffect (bijvoorbeeld bij de overgang naar een ander onderwerp) niet werkt, wordt daar om gelachen en in de volgende aflevering hoor je een ander effect. Wel begint de eerste aflevering direct erg melig, waardoor je je als luisteraar een beetje buitengesloten voelt. Even doorbijten, dan wordt snel duidelijk dat alle drie echt wel wat te melden hebben.

Zo wordt Holy Hits met de aflevering meer de moeite waard. Begin dus gerust met een latere aflevering, gebaseerd op een onderwerp dat aanspreekt. De vijfde aflevering gaat bijvoorbeeld over samenwerkingen tussen christelijke artiesten en muzikanten die niet (expliciet) gelovig zijn. Zo leerde ik bijvoorbeeld dat er op een plaat van de Canadese worshipmastodont Brian Doerksen werd meegezongen door Joseph Williams, een van de zangers van TOTO. Buwalda merkt op dat, zodra Williams begint te zingen, de muzikanten van Doerksen zich als TOTO gaan gedragen. Dat hoort hij dan weer.

Vooral de wisselwerking tussen Buwalda en Ten Klooster is interessant. De presentatrice is niet bang om af en toe een steen in de vijver te gooien, bijvoorbeeld door een song van Buwalda te laten horen in een boeiende aflevering over man-vrouwverhoudingen, waarin Buwalda zingt over een vrouw die de toiletten schrobt en een man met een succesvolle carrière. Wel erg clichématig, Matthijn, prikt Ten Klooster. Buwalda geeft niet toe. Hij schrijft over wat hij in zijn omgeving ziet, en dat gaat hij niet aanpassen om maar progressief over te komen. Tegelijk veranderen de drie niet zelden van mening. Verfrissend, in een tijd waarin de eigen mening een loopgraaf is en je laten overtuigen door een ander als teken van zwakte wordt gezien. Van groot belang is overigens de aflevering met Filemon Peroti over racisme in de muziekwereld. Peroti zorgt voor een verbindend en genuanceerd geluid, en dat is broodnodig.

Met een ruim half uur duren de afleveringen niet zo lang, zeker voor een podcast niet. Dat maakt het behapbaar en eenvoudig te verteren. Maar: een beetje podcastluisteraar schrikt niet van een uur luistertijd en soms voelt het bij Holy Hits of een onderwerp nog niet ‘af´ is.

Mijn oproep aan Ten Klooster, Buwalda en Bos luidt: schroef die opnametijd gerust op. Ik zal - beloofd - niet afhaken.

Holy Hits

Afleveringen duren meestal een ruim half uur. De podcast is een productie van de EO en NPO Radio 2.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.