Luister naar

VN Mensenrechtenraad: Alarm over toename moderne slavernij

Nieuws
Slachtoffers van moderne slavernij raken door de coronacrisis nog verder in de verdrukking.
Jan van Benthem Jan van Benthem
zaterdag 18 juli 2020 om 03:00 aangepast 07:24
Afbeelding
beeld afp

Genève – Den Haag

Er komen steeds meer signalen dat de arbeidsomstandigheden verslechteren en de druk op mensen toeneemt. Dat stellen de Verenigde Naties en organisaties voor sociaal verantwoord ondernemen. De crisis heeft ‘deze kwetsbare groep disproportioneel geraakt’, aldus een advies voor de VN-Mensenrechtenraad. Ze krijgen vaak geen beschermende middelen tegen het coronavirus. Ook neemt het risico toe om in slavernij terecht te komen.

Er zijn volgens recent onderzoek wereldwijd 40,3 miljoen mensen in ‘moderne slavernij’. In landen met grote groepen onder de bevolking die al voor de coronacrisis op het bestaansminimum leefden, dreigt door de gevolgen van de coronacrisis nu een snelle toename van armoede.

De humanitaire topman van de VN, Mark Lowcock, waarschuwde vrijdag dat de ‘prijs van het niet in actie komen’ inhoudt dat ‘decennia van ontwikkeling teniet wordt gedaan en tragische problemen zal creëren voor een hele generatie’.

Een van de problemen is dat er al voor de coronacrisis onvoldoende inzicht was over mensenhandel en uitbuiting, zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel in Nederland, Herman Bolhaar. ‘Veel blijft buiten het zicht en dat is buitengewoon zorgelijk. De bestrijding van mensenhandel vraagt dan ook om grondig inzicht in aard en omvang van de problematiek en een gecoördineerde aanpak op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Momenteel zien we nog te vaak dat inzicht ontbreekt en partijen niet of onvoldoende samenwerken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.