Luister naar

Film ‘A Perfectly Normal Family’: Als je vader als vrouw verder wil

Recensie
Als het moment is aangebroken dat Emma, samen met haar moeder en oudere zus Caroline, opnieuw haar vader Thomas zal ontmoeten, heeft ze demonstratief een sjaal om haar hoofd gebonden.
vrijdag 17 juli 2020 om 13:59
Afbeelding
beeld september film

Even daarvoor heeft ze gehoord dat hij in vrouwenkleren zal verschijnen. Zo wil ze hem niet zien. Het gesprek dat ze vervolgens voeren, onder leiding van een maatschappelijk werkster, is moeizaam. Als Thomas aangeeft dat hij voortaan Agnete genoemd wil worden, wordt het zijn ex-vrouw te veel. Ze stormt de kamer uit. Als het gesprek even later hervat wordt, stelt moeder een afscheidsritueel voor om zo Thomas gedag te kunnen zeggen. Dit schiet Caroline in het verkeerde keelgat: ‘Ik ga geen afscheid nemen van mijn vader die niet dood is!’

Uiteindelijk zitten alleen Emma en haar vader nog in de kamer. Om zijn dochter verder ongemak te besparen, wil hij vertrekken. ‘Wacht’, roept ze hem toe, ‘beloof je dat je m’n vader zult blijven?’ ‘Ja’, is zijn antwoord, ‘dat beloof ik!’ Pas dan durft ze de sjaal van haar hoofd af te halen. Daar staat haar vader. Net als Emma zie je hem voor het eerst. Gedurende de hele scène waren er slechts korte indrukken zichtbaar. Een schuchtere toenadering. De afspraak dat ze elkaar weer zullen ontmoeten.


worsteling

A Perfectly Normal Family kiest consequent dit perspectief van Emma. Haar worsteling als ze Thomas Agnete ziet worden, terwijl Agnete toch haar vader blijft. Regisseur Malou Reymann kan hierbij putten uit eigen ervaring. Ook haar vader koos ervoor verder als vrouw door het leven te gaan. Bij Thomas was dat verlangen al veel eerder onderhuids aanwezig. Daarom is de schok zo groot als hij uiteindelijk uit de kast komt. Hij heeft zelfs al de eerste stappen gezet richting een transitie. Voor zijn vrouw en dochters is het onmogelijk zijn tempo bij te houden. Van hen allemaal begrijp je wat ze voelen en doen. Hoe treurig de situatie ook is die ontstaat, een andere oplossing lijkt er domweg niet.

Reymann levert er een ingetogen verhaal mee af. Van een zekere afstand, maar ook met warmte hoe een man zijn weg vindt richting het worden van een vrouw en een meisje in deze verwarrende omstandigheden haar weg zoekt richting een nieuwe verhouding tot zichzelf en haar vader. Geen lichte kost, maar wel een ontroerend inkijkje in hoe mensen het leven aangaan. Onvolmaakt. Met boosheid én liefde. Zodat het pijn doet en ook troost.

A Perfectly Normal Family

★★★★✩

Regie: Malou Reymann. Met Kaya Toft Loholt, Mikkel Boe Følsgaard, e.a. 97 minuten. Kijkwijzer: alle leeftijden. In 32 bioscopen.

+ ontroerend verhaal

+ gaat moeilijke vragen
niet uit de weg