Luister naar

Vanavond op tv: Crisis op de oude dag

Recensie
Hoe een aantal bewoners van bejaarden- en verpleeghuizen in Amsterdam de coronacrisis heeft ervaren, brengt Marijke Schonewille in beeld met haar documentaire Uitgewoond: Achter gesloten deuren.
Anca Boon
dinsdag 14 juli 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld vpro

De regisseur volgde deze hoogbejaarden al langer. Voor de serie Uitgewoond, die de VPRO vorig jaar uitzond, filmde Schonewille de bejaarde bewoners van verzorgingshuis De Drie Hoven in Amsterdam tijdens een bewogen periode: het huis werd gesloten en de bewoners moesten verhuizen.

Na de serie bleef Schonewille de hoogbejaarden volgen: Map, Jan Carel, Hetty, Luda, Gerda, Miep en Suze. Toen de verhuisdozen goed en wel waren uitgepakt en Schonewilles ‘hoofdpersonen’ hun draai probeerden te vinden in de nieuwe omgeving, kregen ze te maken met de coronacrisis.

Zo gaat de gezondheid van de 103-jarige Map na de verhuizing snel achteruit. Ze heeft het daar moeilijk mee, want haar hele leven heeft ze nooit om hulp hoeven vragen.

Jan Carel komt levenslustig over. Maar deze ex-marinier, die in de Tweede Wereldoorlog op het schip De Tromp tegen de Japanners vocht, heeft de oorlog nooit achter zich kunnen laten. In de loop van de opnamen wordt hij getroffen door die onzichtbare vijand, het coronavirus.

Voor Gerda zijn de gebreken waar de ouderdom mee komt reden niet het levenseinde af te wachten maar het leven zelf te beëindigen. Een aantal dagen vóór haar zelfgekozen dood spreekt Schonewille over haar beweegredenen voor euthanasie. Achteraf spreekt ze erover met vriendin Miep, want Gerda wilde niet dat haar vriendinnen van tevoren wisten van haar besluit. Voor Gerda ook geen begrafenis of crematie; ze stelde haar lichaam ter beschikking aan de wetenschap.

Het verbod op bezoek en aanraken in coronatijd zorgde ervoor dat veel 80- en 90-plussers kennismaakten met videobellen. Zo konden ze tenminste enigszins contacten onderhouden.

De crisis maakt ook creatief. Op de verjaardag van Hetty verzamelt haar familie zich bijvoorbeeld op straat om voor haar te zingen. Ook hebben ze een hoogwerker geregeld. Daarmee verschijnen ze een voor een voor (o)ma’s open raam, wisselen een paar woorden en geven cadeautjes af.

De senioren in zorginstellingen betaalden al met al een hoge prijs voor het streven van de overheid om het aantal coronasterfgevallen zo laag mogelijk te houden. De meesten van hen houden er al rekening mee dat het leven zo kan worden afgesneden. Of ze overlijden aan de griep of aan het coronavirus, daarover maken de meesten zich niet druk. Bezoekjes van familie en vrienden geven daarentegen in die laatste fase kleur aan het leven en juist die moesten ze de afgelopen maanden noodgedwongen missen.

Uitgewoond: Achter gesloten deuren, vpro, npo 2, 22.10-23.30 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.